https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lepe-a-snadneji-chce-tridit-cssd-spolu-s-hnuti-duha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lépe a snadněji chce třídit ČSSD spolu s Hnutí Duha

28.8.2008 14:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
V České republice se nedaří zvyšovat množství recyklovaného a kompostovaného komunálního odpadu. Společné prohlášení Hnutí Duha a ČSSD kritizuje fakt, že Plán odpadového hospodářství slibuje navýšit využití komunálních odpadů na 50 % do roku 2010, zatímco dosud se využívá zhruba 20 % domovního odpadu.
 

Schůzka ČSSD
Zástupci Hnutí Duha, sdružení Stop spalovně v Rybitví a ČSSD na dnešním setkání
Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported
Foto: Hugo Charvát/Ekolist.cz

Na dnešním neformálním setkání v sídle ČSSD v Lidovém domě se na pozvání ČSSD sešli zástupci Hnutí Duha Petr Machálek a Vojtěch Kotecký s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a stínovým ministrem životního prostředí Petrem Petržílkem. Schůzky se zúčastnili i zástupci občanského sdružení Stop spalovně v Rybitví. „ČSSD jistě bude po volbách do krajských zastupitelstev hrát větší roli než dosud. U našich krajských zastupitelů je velká vůle ve větší míře prosazovat problematiku třídění odpadů a recyklace,“ prohlásil po setkání Jiří Paroubek.

"Pokud chceme prosadit jakoukoli legislativu, potřebujeme většinu, opravdu výraznou většinu hlasů ve Sněmovně, a proto debatujeme se všemi stranami. To je dlouhodobá strategie Hnutí Duha,“ osvětlit důvody dnešní schůzky s ČSSD Vojtěch Kotecký. Podle něho se tento model hledání podpory v minulosti již osvědčil, například při projednávání zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie.

Nejen správné, ale i snadné

ČSSD spolu s Hnutí Duha chtějí zvýšit podíl recyklovaného odpadu na předpokládaných 50 %, což se dlouhodobě v České republice nedaří. Od roku 2001 se podíl domovního odpadu, který se druhotně zpracovává, pohybuje kolem 20 %.

Klíčem k výraznému navýšení využívání by podle společného prohlášení ČSSD a Hnutí Duha mělo být snadnější sběr tříděného odpadu pro domácnosti. „V České republice je průměrná vzdálenost ke kontejnerům 140 metrů, kvůli tomuto nízkému komfortu mají lidé daleko obtížnější možnosti třídit,“ prohlásil Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. Podle něj by pro české domácnosti mělo třídění odpadů být nejen správné, ale i snadné. „Třídění odpadu je populární, ale obtížnost recyklace způsobuje poměrně nízkou úroveň sběru odpadů,“ tvrdí Kotecký.

Podle prohlášení by kraje měly vytvořit recyklační fondy, ze kterých budou moci města a obce financovat projekty na zlepšení služeb. Třídění má být snadnější, včetně svozu kuchyňského odpadu. V prohlášení se také říká, že by kraje měly pracovat na „zavedení spravedlivých poplatků za svoz komunálního odpadu: kdo třídí, by měl platit méně než ten, kdo sype vše do popelnice“. Vedle papíru, skla a plastů by se měly začít recyklovat ve velkém biologicky rozložitelné odpady. Kraje by také měly podpořit vznik obecních bioplynových stanic a kompostáren, které budou právě tento odpad zpracovávat. Zároveň má dojit ke zvýšení poplatků za ukládaní odpadu na skládky, podle prohlášení ale zůstává otevřená otázka, od kdy by se tak mělo stát. Sociální demokracie přislíbila, že tyto návrhy podpoří i při schvalování nového odpadového zákona.

Když dva dělají totéž

„Ministerstvo životního prostředí samozřejmě velmi vítá, že se ČSSD dokonce takto veřejně zavázala podpořit nový zákon o odpadech, který MŽP připravuje,“ sdělil Ekolistu.cz mluvčí MŽP Jakub Kašpar. Podle jeho informací návrh do konce roku projedná vláda, do Poslanecké sněmovny by se měl dostat na začátku roku 2009. „Přesně to, o čem se hovoří v dnešním prohlášení ČSSD a Hnutí DUHA, totiž nový zákon bude obsahovat,“ dodal Kašpar.

MŽP představilo svůj návrh novely odpadového zákona již v únoru. Ten obsahuje stejné principy jako dnešní prohlášení. Chce zvýšit objem vytříděného bioodpadu, zvýšit poplatky za skládkování a spalování odpadu a usnadnit občanům třídění, včetně třídění nápojových kartonů a biologicky rozložitelných materiálů. “Poté, co na začátku léta Evropský parlament schválil zcela novou evropskou odpadovou směrnici, jsme se rozhodli, že rovnou připravíme nový zákon, který směrnici bude implementovat, aby český parlament neprojednával velkou novelu ve chvíli, kdy by se zároveň už vědělo, že bude třeba novelizovat. Nicméně veškeré věcné záměry a změny, které novela obsahovala, budou obsaženy i v novém zákoně,“ vysvětluje postup MŽP Jakub Kašpar.

Předseda ČSSD také prohlásil, že bude ve Sněmovně vystupovat proti návrhu poslanců Miloše Melčáka, Michala Pohanky, Karla Sehoře a Milana Šimonovského na změnu zákona o ochraně přírody a krajiny. Novela totiž zavádí omezení účasti veřejnosti při stavebním řízení. Podle tohoto návrhu by se nemohla občanská sdružení účastnit ve správních řízeních vedených podle stavebního zákona. „Budu proti tomuto návrhu vystupovat velmi intenzivně, což mi dělá jednak radost, jednak si ale myslím, že je to správné,“ prohlásil Paroubek na adresu návrhu, který předkládají dva bývalí poslanci ČSSD.

ČSSD se v debatě s Hnutím Duha také dotkla tématu snižování emisí a opatření proti změnám klimatu. Vzorem pro Českou republiku by měla být legislativa Velké Británie. „Podle nás nemá smysl vést ideologické přestřelky, ale přicházet s konstruktivní legislativou, která rozhýbe zelené technologie,“ řekl Vojtěch Kotecký.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist