https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesni-pozary-na-kypru-jsou-po-dvou-dnech-pod-kontrolu-maji-ctyri-obeti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesní požáry na Kypru jsou po dvou dnech pod kontrolu, mají čtyři oběti

6.7.2021 00:27 | NIKÓSIE (ČTK)
Lesní požáry, které vypukly v sobotu na Kypru, se podařilo dostat pod kontrolu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na kyperskou vládu. Požáry, které tamní vláda označila za nejhorší od vzniku republiky, si vyžádaly čtyři oběti na životech.
 

Plameny za dva dny sežehly v jižní části ostrova na 55 kilometrů čtverečních lesa a další vegetace, rozsah škod se ale stále zjišťuje. Už v neděli nicméně místní média psala o nejhorších lesních požárech v historii této ostrovní země. Prezident Nikos Anastasiadis, který oblast v neděli navštívil, požáry označil za největší tragédii ostrova od turecké invaze v roce 1974.

Oběťmi neštěstí se stali čtyři mladí Egypťané, kteří na Kypru pracovali na farmě. Jejich zuhelnatělá těla našli v neděli ráno.

Oheň vypukl v sobotu po poledni v oblasti obce Arakapas (okres Limassol) a rychle se šířil kvůli silnému větru v lesích na jihovýchodním úpatí pohoří Troodos. Ostrov navíc v posledních dnech sužovaly vysoké teploty, které přesáhly i 40 stupňů Celsia.

Příčina požárů není zatím objasněna, úřady ale v této souvislosti zadržely už v sobotu večer sedmašedesátiletého muže z obce Arakapas, který podle svědků pálil suchou trávu.

S plameny od soboty bojovaly stovky místních hasičů, na pomoc dorazil i tým z Řecka, které poslalo rovněž dvě letadla pro hašení požárů. Také Izrael vyslal dva letouny pro boj s požáry a Británie poskytla vrtulníky ze svých dvou základen na Kypru.

Velké lesní požáry zasáhly Kypr v roce 2016, kdy bylo za čtyři dny zničeno na 18 kilometrů čtverečních porostu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist