https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesni-pozary-na-kypru-pomahaji-hasit-i-zahranicni-tymy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesní požáry na Kypru pomáhají hasit i zahraniční týmy

4.7.2021 20:35 | NIKÓSIE (ČTK)
Příčina požárů není jasná. Ilustrační foto
Příčina požárů není jasná. Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Čtyři oběti si vyžádaly lesní požáry, s nimiž od soboty bojují hasiči na Kypru. Kypr požádal Izrael a partnery v Evropské unii o pomoc při hašení. Požár zasáhl oblast severně od Limassolu a Larnaky.
 
Kvůli požárům bylo evakuováno několik vesnic. Plameny zasáhly borovicový les a hustou křovinatou vegetací na úpatí pohoří Troodos, zničeno bylo na 55 kilometrů čtverečních lesa a porostu, uvedla agentura AFP. K šíření požárů přispívá silný vítr, Kypr navíc v posledních dnech sužovaly vysoké teploty, které přesáhly i 40 stupňů Celsia.

Místním hasičům pomáhá bojovat s ohněm mimo jiné 25členný tým z Řecka, které poslalo i dvě letadla používaná pro hašení požárů. Izrael vyslal dva letouny a nasazeny jsou v boji s požárem i dva vrtulníky ze dvou britských základen na Kypru.

Ministr vnitra Nikos Nuris uvedl, že tyto požáry budou zřejmě nejhorší v historii Kyperské republiky "co do materiálních škod i počtu obětí". Při požárech zemřeli čtyři Egypťané, kteří na ostrově pracovali na jedné z farem. Pátralo se po nich od soboty poté, co bylo nalezeno jejich shořelé auto. Dnes záchranáři oznámili, že našli i těla.

Poškozeno je několik set budov. K postiženým vsím patří Arakapas a tamní představitel Vasos Vasiliu řekl, že oheň "proletěl jako vír a zničil vše". V rozsáhlé oblasti je přerušena dodávka elektřiny a podle agentury Reuters je dým z ohňů vidět až ze 75 kilometrů vzdálené Nikósie.

Příčina požárů není jasná, policie ale zadržela sedmašedesátiletého muže z obce Arakapas, kde oheň v sobotu po poledni vypukl. Podle místních médií ho jeden svědek viděl v tu dobu pálit trávu.

Operační štáb hasičů dnes navštívil kyperský prezident Nikos Anastasiadis, který požáry označil za největší tragédii ostrova od turecké invaze v roce 1974. "Je to tragédie, nečelili jsme ničemu horšímu od invaze," řekl prezident s odkazem na událost, kterou Ankara reagovala na puč kyperských Řeků, podporovaných vojenskou juntou v Aténách. Prezident také navštívil několik vesnic postižených požáry a slíbil obyvatelům vládní pomoc, která vláda upřesní příští týden.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist