https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesni-pozary-u-jeruzalema-se-opet-rychle-siri-dalsi-lide-jsou-evakuovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesní požáry u Jeruzaléma se opět rychle šíří, další lidé jsou evakuováni

17.8.2021 00:19 | JERUZALÉM (ČTK)
Lesní požáry nedaleko Jeruzaléma, s nimiž hasiči bojují od neděle, se opět rychle šíří. Evakuováni museli narychlo být další obyvatelé v oblasti podél jedné ze silnic spojujících Jeruzalém s Tel Avivem. Informoval o tom server The Times of Israel s odvoláním na místní úřady. Ty přitom dopoledne uváděly, že požáry se podařilo téměř dostat pod kontrolu, že nejsou ohroženy domy a že část evakuovaných se mohla vrátit domů.
 

Včera odpoledne se ale požáry opět "velmi rychle rozhořely", napsal izraelský server. S ohněm bojuje nejméně 10 letounů a stovky hasičů. Na pomoc jim přijeli i vojáci. Oheň ohrožuje četné obce podél jedné ze silnic z Jeruzaléma do Tel Avivu. Hasiči dnes odpoledne běhali dům od domu v obci Givat Jearim a obyvatele evakuovali. Boj s ohněm ztěžuje horké a suché počasí i silný vítr. Hustý dým z požárů v neděli odpoledne zakryl oblohu nad Jeruzalémem.

Z obce Givat Jearim už v neděli evakuovali pacienty psychiatrické kliniky. Dva z nich se při stěhování ztratili, jednoho našli už v noci, druhého odpoledne.

Požár, který se rozhořel v neděli západně od Jeruzaléma, je označován za největší v oblasti metropole za mnoho let. Oheň zatím zničil porosty na území asi 1700 hektarů, což je čtyřnásobek ve srovnání s požáry v minulosti. Podle dřívějších informací serveru The Times of Israel muselo od neděle ze šesti míst odejít 10 000 lidí.

Ministerstva zdravotnictví a životního prostředí oznámila, že je kvůli požárům v oblasti Jeruzaléma znečištěný vzduch a je lepší vyhnout se venkovnímu sportování. Lidé mají pozavírat okna svých domů a občané s dýchacími potížemi, staří lidé, děti a těhotné ženy se mají pobytu venku vyhnout.

Po noční přestávce ráno znovu vzlétla hasicí letadla. Podle velitele hasičů a záchranářů Dediho Simčiho požár někdo založil. "Způsobil to člověk - ať se zločinným úmyslem, nebo z neopatrnosti," řekl Simči.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist