https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesnici-a-ochranci-prirody-budou-spolupracovat-i-v-roce-2001
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesníci a ochránci přírody budou spolupracovat i v roce 2001

16.1.2001 13:27 | PRAHA (EkoList)
V pořadí již třetí smlouvu o spolupráci dnes v Praze podepsali zástupci Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) a státního podniku Lesy České republiky (LČR). Poslanec KDU-ČSL Libor Ambrozek, předseda ČSOP, uvedl, že dvěma základními pilíři dohody, s jejíž pomocí obě strany uvádějí v praxi společný zájem na trvale udržitelném využívání přírody, jsou ochrana biodiverzity a environmentální osvěta. Letos poprvé byla vyhlášena ekologická soutěž Zlatý list i pro základní školy a mladé ochránce přírody, kteří se sdružují v ekologických oddílech. Tuto část projektu považuje Ambrozek za nejperspektivnější.
 

Generální ředitel LČR Jiří Oliva řekl, že mladí lesníci i ochránci přírody mají stejnou motivaci, vztah k přírodě, a proto je vzájemná spolupráce LČR a ČSOP přirozená. Zároveň ale Oliva přiznal, že mezi oběma organizacemi jsou některé sporné body, například rozšíření CHKO Pálava či začlenění predátorů do přírody. V diskusi o postavení lesníků jako veřejně činných osob obě strany odmítly, aby v budoucnosti měli lesníci možnost držet a používat zbraně. Jejich postavení v současné době pokládají za vyhovující, mělo by se pouze doplnit technické vybavení, aby se zlepšila komunikace s policií.

Stejně jako v minulých letech zahrnuje smlouva (v rámci ochrany biodiverzity) programy na ochranu a rozšiřování raků, sledování a ochranu dravců, sov a netopýrů či program propagace důležitosti mokřadů. I nadále se bude investovat do Národní sítě pro zraněné a handicapované živočichy.

Pro rok 2001 počítají LČR a ČSOP s náklady ve výši 1 622 tisíc Kč. V roce 1999 činila částka 1 milion Kč, v roce 2000 to bylo již 1 330 tisíc Kč. Zájem o spolupráci deklarovali obě strany již v roce 1999 podepsáním "Deklarace o spolupráci v oblasti ochrany přírody a životního prostředí a ekologické výchovy", na jejímž základě byla v dubnu 1999 uzavřena smlouva o spolupráci na rok 1999. Ta se týkala hlavně podpory biologické rozmanitosti lesních ekosystémů. V roce 2000 se po podepsání smlouvy v Hradci Králové prohloubila spolupráce a byla přenesena i na úroveň základních organizací ČSOP a lesních správ i závodů.


reklama

 
Eva Kosková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist