https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesnici-zahajili-revizi-turistickych-znacek-a-pusti-se-do-obnovy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesníci zahájili revizi turistických značek a pustí se do jejich obnovy

5.6.2021 17:35 | OLOMOUC (ČTK)
Kvůli kůrovcové kalamitě a vichřicím bylo pokáceno velké množství stromů a s nimi zanikly i některé turistické značky.
Kvůli kůrovcové kalamitě a vichřicím bylo pokáceno velké množství stromů a s nimi zanikly i některé turistické značky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kontrolu turistického značení v lesích zahájili pracovníci Arcibiskupských lesů a statků Olomouc (ALSOL), v jejichž lesních porostech bylo kvůli kůrovcové kalamitě a vichřicím pokáceno velké množství stromů a s nimi zanikly i turistické značky. Turisté se tak v lesním terénu hůř orientují. "Cílem je důkladné zmapování aktuální situace a naplánování strategie obnovy značek, která by měla být dokončena ještě před začátkem prázdnin," řekla dnes ČTK mluvčí ALSOL Dagmar Málková.
 

ALSOL spravují více než 42 000 hektarů církevních lesů na části území Jeseníků, Rychlebských hor, v okolí Mírova na Mohelnicku, v Hostýnských vrších, Chřibech, na Kroměřížsku a v okolí Velehradu. "Velké množství stromů u turistických stezek, které na sobě nesly orientační značky, bylo napadeno kůrovcem a museli jsme je proto odstranit z lesa. Podobně to bylo i se stromy, na kterých se podepsaly větrné smrště z posledních let a ohrožovaly tak kolemjdoucí. Spousta těchto míst se velmi změnila, a ačkoliv jsme zde vysadili stromy nové, mnoho orientačních bodů pro turisty chybí," uvedl jednatel ALSOL Petr Skočdopole.

Loni v lednu vedení ALSOL uzavřelo s Klubem českých turistů memorandum o vzájemné spolupráci, ve kterém se lesníci zavázali k podpoře turistického značení. "Tato spolupráce funguje na velmi dobré úrovni, proto jsme se letos dohodli na celkové revizi značek. V praxi to vypadá tak, že lesníci zkontrolují stav značení na jejich úsecích a stejnou kontrolu provedou také značkaři z Klubu českých turistů. Po srovnání získaných informací můžeme naplánovat strategii obnovy značek tak, aby již o letošních letních prázdninách nemuseli návštěvníci lesa bloudit mimo vyznačené stezky," podotkl Skočdopole.

Právě usměrnění pohybu turistů je jedním z hlavních opatření pro zajištění bezpečnosti při boji s kůrovcovou kalamitou. "Při odstraňování kůrovcem napadených stromů z lesa se po lesních cestách a terénu mnohdy pohybuje těžká technika. Bohužel se velmi často stává, že do těchto míst zabloudí návštěvníci lesa, kteří si často ani neuvědomí, nakolik ohrožují bezpečnost svou i operátorů pracovních strojů. Pohyb turistů po vyznačených stezkách jim proto zajistí bezpečnost a nám významně ulehčí práci při zpracovávání kůrovcové kalamity," dodal Skočdopole.

Kvůli rozsáhlé kalamitě bylo zpracování napadeného dříví pro lesníky hlavní prioritou, aby se zpomalilo šíření kůrovce a mohla být co nejdříve zahájena obnova lesního porostu. "Nyní však kalamita postupně odeznívá, a proto se mohou lesníci více zaměřit na zpracování vedlejších následků boje s kůrovcem. Teprve nyní jsme se mohli trochu nadechnout a konečně se intenzivněji pustit do nápravy následků, způsobených likvidací kůrovce v lesích. Ať už se jedná o obnovu poškozených turistických značení, či lesních cest a přibližovacích linek," dodal Skočdopole.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist