https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-ceske-republiky-jsou-proti-prevzeti-kraji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy České republiky jsou proti převzetí kraji

30.6.2002 16:14 | PRAHA (ČIA)
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zásadně nesouhlasí s požadavky na převzetí jím spravovaného majetku kraji, které se stále častěji ozývají ze strany zastupitelstev krajských samospráv. Generální ředitel Lesů Jiří Oliva v rozhovoru pro ČIA uvedl, že rozhodování o osudu LČR sice náleží nově zvolené Poslanecké sněmovně, Česká republika by se ale v případě schválení záměru předat státní lesy krajům stala světovou raritou.
 

Vedení krajů vidí podle generálního ředitele v případě převzetí lesů pouze možné zisky pro své rozpočty, nezvažují ale další potřebné činnosti, které by měly vykonávat. "Určitě by došlo k omezení nadstavbových aktivit související s obnovou a údržbou lesů, se kterými musí v rámci na desítky let stanovené koncepce podnik počítat. Ty určitě nelze dodržovat u samospráv volených na krátké volební období," řekl Oliva s tím, že některé kraje ani ziskové být nemusí, a proto by u nich mohlo dojít k přímému ohrožení lesního hospodářství. "U velkého podniku jsou výrazně nižší režie a finanční prostředky se dají přelévat ze ziskových míst do ztrátových. Jen tím se nám daří v průměru ročně docilovat zisku kolem 600 milionů korun," konstatoval generální ředitel.

LČR hospodaří na 1,405 milionu hektarech státních lesů, což představuje více než polovinu lesních pozemků v ČR. Dále spravují přibližně dvacet tisíc kilometrů drobných vodních toků. Kromě obhospodařování státního lesa byly LČR pověřeny zajištěním výkonu odborného lesního hospodáře pro jiné vlastníky na výměře 283 tisíc hektarů. Organizačně jsou LČR rozčleněny do sedmnácti oblastních inspektorátů, 85 lesních správ a šesti oblastních správ toků. Součástí jejich organizační struktury je i jeden semenářský a pět lesních závodů. LČR zaměstnávají téměř 3600 zaměstnanců, z nichž 36,1 procenta má vysokoškolské a 55,7 procenta středoškolské vzdělání. Průměrný měsíční výdělek dosáhl v roce 2001 úrovně 14 740 korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist