https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-letos-na-jizni-morave-vysadi-vetrolamy-na-27-hektarech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR letos na jižní Moravě vysadí větrolamy na 27 hektarech

9.4.2018 10:07 | BRNO (ČTK)
Na jižní Moravě jsou větrolamy (na obrázku) vysazené na 1200 hektarech. Nejvíce jich je v tradičních zemědělských oblastech, jako je Dyjsko-svratecký úval a Dolnomoravský úval, což jsou okresy Břeclav, Hodonín a Znojmo. Dřevinná skladba je poměrně pestrá.
Na jižní Moravě jsou větrolamy (na obrázku) vysazené na 1200 hektarech. Nejvíce jich je v tradičních zemědělských oblastech, jako je Dyjsko-svratecký úval a Dolnomoravský úval, což jsou okresy Břeclav, Hodonín a Znojmo. Dřevinná skladba je poměrně pestrá.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státní podnik Lesy ČR pokračuje na jižní Moravě v obnově větrolamů a zároveň vysazuje nové. Pro letošní rok plánuje výsadbu na 27 hektarech, přičemž na obnovu připadá 16 hektarů. Tyto lesní porosty jsou přínosem především pro zemědělce a chrání půdu v rovinaté krajině před větrnou erozí, která je na jižní Moravě velmi významným erozním činitelem, uvedl ředitel krajské pobočky podniku Dalibor Šafařík.
 

Větrolamy jsou úzké pásy lesa, které se vysazují do intenzivně zemědělsky obdělávané krajiny. V letech 2007 až 2013 Lesy ČR obnovily na jižní Moravě 60 hektarů a letos toto dílo dokončí. Na projekt přispívá i Evropská unie a letos budou opatření stát 12,5 milionu korun. "Dokončíme obnovu větrolamů v kritickém stavu na 75 hektarech. Budou růst 20 let a dalších 100 let budou sloužit," řekl Šafařík. Je vypočítané, že jeden hektar větrolamů dokáže ochránit zemědělskou půdu v hodnotě čtyř milionů korun.

Na jižní Moravě jsou větrolamy vysazené na 1200 hektarech. Nejvíce jich je v tradičních zemědělských oblastech, jako je Dyjsko-svratecký úval a Dolnomoravský úval, což jsou okresy Břeclav, Hodonín a Znojmo. Dřevinná skladba je poměrně pestrá. Hlavním stromem je dub zimní, dále se vysazuje dub letní, třešeň ptačí, javor mléč a babyka, lípa srdčitá a velkolistá, habr, jeřáb a také hrušeň planá a jabloň lesní. Součástí je i pestré keřové patro.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist