https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-loni-diky-rustu-cen-dreva-zvedly-hruby-zisk-na-3-3-miliard-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR loni díky růstu cen dřeva zvedly hrubý zisk na 3,3 miliard korun

30.3.2022 01:19 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Foto | Oliver Paaske / Unsplash
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) loni podle předběžných neauditovaných výsledků zmnohonásobil hrubý zisk na 3,3 miliardy korun z předloňských 188 milionů korun. Hlavním důvodem růstu zisku bylo zvýšení cen dřeva. Podnik také od státu získal dotace na obnovu kůrovcem zničených lesů, řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Podnik spravuje téměř polovinu lesů v ČR.
 

Zvýšení cen dřeva se odrazilo v růstu tržeb podniku o dvě třetiny na 14,6 miliardy korun z 8,77 miliardy v roce 2020. Tržby podniku vzrostly přesto, že těžba dřeva loni s ústupem kůrovcové kalamity klesla o 20 procent na 11,4 milionu metrů krychlových. Předloni těžba ve státních lesích v době vrcholící kalamity dosáhla rekordních 14,4 milionu metrů krychlových.

Naopak směrem dolů loňskou tvorbu zisku podle mluvčí ovlivnila tvorba rezerv a zvýšené náklady na pěstební činnost. Kromě potlačení kalamity byla loni pro Lesy ČR prioritou právě obnova lesů. Podnik loni zalesnil asi 22 000 hektarů lesa a vysázel rekordních přibližně 90 milionů stromků.

Předloni tvorbu zisku podniku směrem do plusu zásadně ovlivnilo přijetí státní kompenzace na snížení cen dřeva z důvodu kůrovcové kalamity ve výši 2,3 miliardy korun. Bez ní podnik počítal s tím, že utrpí ztrátu až 1,9 miliardy. Kompenzace za nižší ceny dřeva dostali předloni od státu i další vlastníci lesa.

Těžba kůrovcového dřeva loni klesla o 42 procent na 5,54 milionu metrů krychlových. K útlumu kalamity, která je největší v historii Česka, kromě intenzivních těžeb napadeného dřeva a dalších obranných opaření přispělo i počasí. "Bylo chladnější jaro, první rojení kůrovce se oddálilo a kůrovec zvládl vytvořit maximálně dvě generace," uvedli dříve státní lesníci.

Lesy ČR jsou od loňského 22. prosince bez generálního ředitele. Tehdy Marian Jurečka (KDU-ČSL) pověřený vedením ministerstva zemědělství odvolal generálního ředitele Josefa Vojáčka a řízením podniku dočasně pověřil lesního správce Lesní správy Vítkov na Opavsku Jiřího Grodu.

Následně ministerstvo ještě v prosinci vypsalo výběrové řízení, do kterého se přihlásilo pět uchazečů. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v něm ale nikoho nevybral. Opakované výběrové řízení na generálního ředitele by ministerstvo mohlo vypsat v následujících měsících.

Lesy ČR mají kromě ústředí v Hradci Králové zaměstnance v sedmi oblastních ředitelstvích, v šesti lesnických závodech a v 61 lesních správách. Práci dávají asi 4200 lidem. Podnik většinu lesnických prací týkajících se těžby a obnovy lesa zadává výběrovými řízeními soukromým firmám. Každoročně na to vypisuje tendry v hodnotě miliard korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist