https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-loni-s-ustupem-kurovce-snizily-tezbu-dreva-o-petinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR loni s ústupem kůrovce snížily těžbu dřeva o pětinu

25.2.2022 00:52 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Foto | Oliver Paaske / Unsplash
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) loni s ústupem kůrovcové kalamity snížil těžbu dřeva o 20 procent na 11,41 milionu metrů krychlových. Předloni těžba ve státních lesích v době vrcholící kalamity dosáhla rekordních 14,4 milionu metrů krychlových. Letos LČR plánují další snížení těžby, a to o desetinu na 10,2 milionu metrů krychlových, řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Podnik spravuje téměř polovinu lesů v zemi.
 

Těžba kůrovcového dřeva loni klesla o 42 procent na 5,54 milionu metrů krychlových. K útlumu kalamity, která je největší v historii Česka, kromě intenzivních těžeb napadeného dřeva a dalších obranných opaření přispělo i počasí. "Bylo chladnější jaro, první rojení kůrovce se oddálilo, a kůrovec zvládl vytvořit maximálně dvě generace," uvedli dříve státní lesníci.

Objem takzvané nahodilé těžby, do níž spadá především těžba kůrovcového dřeva a dále i těžba dřeva zničeného větrem a jinými živly, loni klesl o 31 procent na 9,21 milionu metrů krychlových. Na celkové těžbě se nahodilá těžba podílela 81 procenty po předloňských 93 procentech.

Těžba dřeva ve státních lesích začala významně růst s příchodem kůrovcové kalamity od roku 2018. V letech bez kůrovcové kalamity byla těžba u Lesů ČR kolem osmi milionů metrů krychlových.

Kromě potlačení kalamity byla loni pro Lesy ČR prioritou obnova lesů. Podnik loni zalesnil asi 22.000 hektarů lesa a vysázel rekordních přibližně 90 milionů kusů stromků. "Letos je opět cílem výsadba asi 90 milionů sazenic a zalesnění asi 21 000 hektarů, z toho přibližně 5000 přirozenou obnovou," uvedla mluvčí. Aktuálně dosahovaná obnova lesů je podle LČR na hranici kapacit českého lesnictví a školkařů.

Nové lesy vysazované po kalamitě by měly být podle Lesů ČR odolnější a druhově pestřejší s vyšším zastoupením listnatých dřevin. Zhruba 67 procent nových výsadeb připadá na listnáče, zbytek na jehličnaté dřeviny.

Plochu holin podnik ke konci loňského roku snížil o 15 procent na 32 545 hektarů z předloňských 38.508 hektarů. V dobách před kůrovcovou kalamitou se plocha holin pohybovala na úrovni 12 000 hektarů.

Kůrovcová kalamita je podle lesníků nyní s výjimkou severních Čech na ústupu nebo již odezněla. "Kalamita letos kulminuje v Ústeckém a Libereckém kraji, konkrétně na Děčínsku a dále na Českolipsku a Liberecku," uvedla Jouklová.

Lesy ČR jsou od loňského 22. prosince bez generálního ředitele. Tehdy Marian Jurečka (KDU-ČSL) pověřený vedením ministerstva zemědělství odvolal generálního ředitele Josefa Vojáčka a řízením podniku dočasně pověřil lesního správce Lesní správy Vítkov na Opavsku Jiřího Grodu. Následně ministerstvo vypsalo výběrové řízení, do kterého se přihlásilo pět uchazečů. K výsledku výběrového řízení se má ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) vyjádřit 28. února.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist