https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-nesouhlasi-s-vladnim-navrhem-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR nesouhlasí s vládním návrhem parku

15.1.1999 14:45 | KONOPIŠTĚ (EkoList)
Nesouhlas s vládním návrhem zákona o vyhlášení Národního parku Českosaské Švýcarsko, který má nyní projednávat Parlament, vyjádřil dnes na Konopišti generální ředitel státního podniku Lesy ČR (LČR) ing. Jiří Oliva. "Již před pěti či šesti lety, kdy diskuse o parku (NP) začínala, jsme říkali, že je to jedna z mála lokalit, kde má smysl národní park vyhlašovat," říká Oliva. Podle něj ale naplňuje chystaný park definici chráněného území kategorie NP podle IUCN pouze v části své výměry - na území 6000 ha, o kterém se uvažovalo v případě tzv. malé varianty parku. Vláda však schválila variantu velkou, podporovanou nevládními ekologickými organizacemi. Návrh zákona, počítající právě s tímto řešením, připravilo Ministerstvo životního prostředí (MŽP) ještě pod vedením RNDr. Martina Bursíka (KDU-ČSL). Současný ministr RNDr. Miloš Kužvart (ČSSD) předložil návrh vládě, která jej schválila.
 

Podle ředitele LČR Olivy v ČR splňují přísné požadavky IUCN právě jen menší varianta NP Českosaské Švýcarsko a NP Podyjí. Jako největší chybu vidí Oliva vyhlášení NP Šumava. "Jde o smrkové monokultury, vysazené v druhé polovině 19. století a pocházející z velice pochybných zdroj;. Semeno bylo smeteno po celém tehdejším Rakousku." Podle Olivy si Šumava status NP nezaslouží. "Nechci popírat význam některých skutečně velice cenných lokalit, které na Šumavě jsou. Ovšem vyhlášení parku o rozloze 70 000 ha bylo skutečným unikátem," dodává Jiří Oliva.

Ovšem jak upozornil ing. Pavel Pešout, místopředseda Ústřední výkonné rady Českého svazu ochránců přírody (ČSOP), IUCN zná pět kategorií definice NP. "Do té nejpřísnější by se nevešlo žádné území v ČR. Ale na druhou stranu - to, čemu ve Velké Británii říkají národní park, by u nás získalo maximálně status CHKO," odpověděl na otázku EkoListu.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist