https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-pritvrdi-v-trestani-nezakonneho-lovu-selem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR přitvrdí v trestání nezákonného lovu šelem

11.4.2003 16:24 | PRAHA (EkoList)
Zejména kvůli snižujícím se stavům rysa zruší státní podnik Lesy ČR nájem honitby jakémukoliv nájemci, jehož člen v ní toto zvíře uloví. Klauzule, kterou Lesy ČR vkládají do honebních smluv, se týká všech chráněných živočichů, tedy například i vlků, medvědů, vyder či orlů.
 

"Je to v podstatě první krok, takový apel, zvednutí prstu. Chceme trochu lovcům pohrozit," řekl EkoListu Jan Řezáč, mluvčí Lesů ČR. Podnik už do dřív uzavíraných smluv vkládal klauzuli, že porušení zákona o ochraně přírody nebo lesnického zákona je důvodem k výpovědi honební smlouvy. "Nyní jsme tu formulaci pouze zdůraznili," dodal Řezáč.

Zástupci ekologických organizací i ochranáři z chráněných území postup Lesů ČR jednoznačně uvítali. "Zrušení nájmu honitby je tvrdý trest, takže si nyní mnoho lovců ilegální střelbu raději rozmyslí," říká Jaromír Bláha z Hnutí DUHA.

Reálný dopad nového opatření je těžké odhadovat, neboť prakticky neexistují důvěryhodná data o počtu nelegálně ulovených zvířat. "Žádné údaje nemáme, tím se nikdo nechlubí," řekl EkoListu například Vladimír Broukal, jednatel Českomoravské myslivecké jednoty.

Mnozí ochranáři si myslí, že za nezákonně zabitými zvířaty jsou často právě neposlušní myslivci. Vladimír Broukal proti tomu ale protestuje s tím, že to nikdo neprokázal. "My jednoznačně nesouhlasíme s ilegálním odstřelem velkých šelem, bereme to jako pytláctví," říká Broukal a dodává, že takový lovec by musel řady jednoty opustit.

Podle Jaroslava Bláhy bylo v Čechách upytlačeno minimálně 500 kusů rysů za posledních 20 let. "V místech, kde je na území alespoň 25 procent lesa a které je zároveň nejméně 400 metrů nad mořem, by výskytu a rozšiřování rysů nemělo nic bránit," soudí Bláha. Ve skutečnosti ovšem na celém území republiky s výjimkou Beskyd rysí populace stagnuje nebo se dokonce snižuje. Ačkoliv například v Jeseníkách v polovině devadesátých let žila přibližně patnáctičlenná populace rysů, letos strážci zahlédli rysí stopu pouze jednou a stálý výskyt rysa se jim i přes další sledování nepodařilo potvrdit. V oblasti Šumavy před několika lety žila populace až 120 rysů, dnes je jich tu už jen přibližně 70. Jaroslav Bláha je přesvědčen, že za tím velkou měrou stojí pytláctví.

Na počátku ledna na Šumavě někdo dokonce zastřelil rysa, který měl v obojku umístěnou vysílačku, díky níž zoologové získávali cenné informace o jeho životě a zejména pohybu.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist