https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-se-odvolaly-proti-omezeni-kaceni-v-krusnohori-ktere-vydalo-kraj
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR se odvolaly proti omezení kácení v Krušnohoří, které vydalo kraj

16.9.2022 17:38 | LITVÍNOV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Zewlakk Vrabec / Greenpeace
Státní podnik Lesy ČR se odvolal proti omezení těžby dřeva v evropsky významné lokalitě Východní Krušnohoří, které v srpnu vydal Ústecký kraj. Podle podniku jsou podmínky příliš omezující, řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. O těžbě bude rozhodovat ministerstvo životního prostředí. Ekologická organizace Greenpeace žádá, aby ministerstvo těžbu zakázalo úplně.
 

Kraj v plném rozsahu povolil těžbu z bezpečnostních důvodů pouze okolo silnic a domů, naopak zamítl kácení v oblasti budoucí přírodní památky Pekelské údolí, uvádí ekologická organizace. U ostatních porostů podle ní byla těžba snížena na deset procent objemu dřeva. Už dřív se organizace proti omezení ohradila.

"Definované podmínky v rozhodnutí jsou pro naše hospodaření tak omezující, že je nepovažujeme za akceptovatelné," napsala ČTK Jouklová.

Lesy ČR podle Greenpeace žádají o další těžbu v oblasti Litvínova a Telnice, o které se rozhodne v dalším řízení. "Greenpeace se bude vyjadřovat proti těžbě i v tomto řízení, kde se rozhoduje o osudu přibližně 4000 stromů. Celkově se tedy na území spravovaném Lesy ČR jedná asi o 15 200 starých stromů," uvedla organizace. Ve stejných lesích podle ní Lesy ČR vykácely na jaře přes 200 let staré vzácné buky bez platného povolení. Věcí se zabývá Česká inspekce životního prostředí. "Kontrola ze strany ČIŽP byla ukončena a 13. září doručena Lesům ČR," řekl dnes ČTK mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka. Podle něj má podnik 15 dnů na to, aby se k rozhodnutí vyjádřil.

"Doufáme, že ministerstvo životního prostředí zamítne kácení vzácných krušnohorských bučin, a zpřísní tak rozhodnutí ústeckého krajského úřadu. Zároveň doufáme, že inspekce životního prostředí rozhodne o potrestání státního podniku Lesy České republiky za nelegální kácení bukových lesů starších 200 let," uvedla koordinátorka kampaně za záchranu bučin z Greenpeace Nikol Krejčová.

Greenpeace těžbu v krušnohorských bučinách dlouhodobě kritizuje a požaduje vytvoření rozsáhlého chráněného území s bezzásahovým režimem. Místní bučiny byly zařazeny do sítě Natura 2000 jako součást evropsky významné lokality Východní Krušnohoří. Státní Agentura ochrany přírody a krajiny zároveň tuto lokalitu eviduje jako území vhodné pro vyhlášení Chráněné krajinné oblasti, kterou v minulosti podpořili i někteří představitelé Ústeckého kraje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist