https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-zacaly-prodavat-drevo-mensim-pilam-naprimo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR začaly prodávat dřevo menším pilám napřímo

13.4.2022 12:01 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Foto | Oliver Paaske / Unsplash
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) začal prodávat malým a středně velkým pilám dřevo formou přímého prodeje. Dosud se menší dřevařské provozy mohly dostat ke státnímu dřevu jeho nákupem v aukcích. Podle pověřeného generálního ředitele LČR Jiřího Grody tím podnik podporuje místní zpracovatele dříví a regionální dřevařský průmysl. "Naplňujeme (tím) programové prohlášení vlády," uvedl dnes Groda v tiskové zprávě.
 

Smlouvy o přímém prodeji dříví uzavírají Lesy ČR od února a o nabídku je podle nich velký zájem. "Zatím jsme uzavřeli s 280 regionálními pilami kontrakty na 114 000 metrů krychlových dříví. Více než 109 000 metrů krychlových už podnik dodal a bude v tom pokračovat," uvedl Groda. Systém přímého prodeje podle něj podnik průběžně vyhodnocuje.

Do přímého prodeje podnik nabízí regionálním pilám dřevo, které si obchoduje ve vlastní režii. Do nabídky tak nejde dřevo, které ve stáních lesích na základě takzvané komplexní zakázky těží a následně si i prodávají lesnické firmy. V podmínkách přímého prodeje Lesy ČR stanovily, že zpracovatelům v regionech poskytnou až 20 procent dřeva, které na dané organizační jednotce podnik dělá ve vlastní režii.

Objem dříví, které mohou jednotlivé pily od Lesů ČR přímým způsobem nakoupit, se odvíjí od její velikosti. Zpracovatelé s pořezem 95 000 až 100 000 metrů krychlových ročně mohou od Lesů ČR v kalendářním roce napřímo koupit až 10000 metrů krychlových dřeva, tedy deset procent své potřeby. Menší provozovatelé pil mohou získat ve vztahu ke svému výkonu větší podíl. Například pila s pořezem 20 000 až 25 000 metrů krychlových může od Lesů ČR koupit až 5000 metrů krychlových dřeva.

Ceny dřeva podnik stanovuje z cen dosažených v uplynulém čtvrtletí na dvou burzách se dřevem a z cen dosažených při vlastním obchodování dřeva. "Aktuální ceny jsou spočítané z prodeje 1,15 milionu metrů krychlových dřeva v uplynulém čtvrtletí," uvedla mluvčí podniku Eva Jouklová.

Podnik Lesy ČR většinu lesnických prací týkajících se těžby a obnovy lesa zadává výběrovými řízeními soukromým firmám. Každoročně na to vypisuje tendry v hodnotě miliard korun. Ve vlastní režii podnik v roce 2020 obchodoval 34 procent vytěženého dřeva a loni to bylo 47 procent. Loni těžba dřeva ve státních lesích činila 11,4 milionu metrů krychlových.

Loni Lesy ČR podle předběžných neauditovaných výsledků zmnohonásobily hrubý zisk na 3,3 miliardy korun z předloňských 188 milionů korun. Hlavním důvodem růstu zisku bylo zvýšení cen dřeva. Podnik také od státu získal dotace na obnovu lesů zničených kůrovcem. Zvýšení cen dřeva se odrazilo v růstu tržeb podniku o dvě třetiny na 14,6 miliardy korun z 8,77 miliardy v roce 2020.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist