https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-zacaly-s-rozsahlou-obnovou-raseliniste-u-perninku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR začaly s rozsáhlou obnovou rašeliniště u Perninku

10.8.2018 00:33 (ČTK)
Řádková výsadba borovice bažinné provedená po ukončení těžby na Perninském rašeliništi 2010.
Řádková výsadba borovice bažinné provedená po ukončení těžby na Perninském rašeliništi 2010.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Vladimír Melichar / Lesy ČR
Lesy ČR zahájily nejrozsáhlejší obnovu rašeliniště v Krušných horách. Přirozená tvorba rašeliny se vrátí na 66 hektarech Perninského rašeliniště při silnici z Perninku do Abertam. Do úprav investuje státní podnik 7,7 milionu korun, z toho 90 procent pokryjí evropské dotace, informovala dnes mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.
 

Díky obnově původních přírodních podmínek, která začala 1. srpna, krajina opět zadrží vodu a vrátí se i typická vegetace a živočichové. Téměř 100 hektarů Perninského rašeliniště na konci minulého století silně poškodilo nešetrné frézování, někde až do sedmimetrové hloubky. Skončilo v roce 2000.

Pozemky nyní spravují Lesy ČR, které teď nejpoškozenější plochy obnoví. "Důležité je zamezit odtoku vody, protože rašeliniště vzniká pouze na trvale silně zamokřeném území. Nejdříve tedy odstraníme náletové a nevhodně vysazené dřeviny. Poté se rašeliniště přehradí a vymodeluje reliéf těžené plochy," uvedl ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR v Karlových Varech Miroslav Rozner.

Zarůstající těžená plocha Perninského rašeliniště 2017.
Zarůstající těžená plocha Perninského rašeliniště 2017.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Vladimír Melichar / Lesy ČR

Oblast podnik zpřístupní i veřejnosti. Přes mokřiny povede dřevěný povalový chodník, přibudou pozorovatelna a molo s informačními tabulemi. "Perninské rašeliniště bylo v roce 2015 vyhlášeno evropsky významnou lokalitou v soustavě Natura 2000 a je chráněnou přírodní památkou. Na území žijí citlivé druhy ptáků. Kvůli jejich ochraně v době hnízdění jsou práce termínově omezeny," dodal Rozner. Projekt by měl skončit nejpozději v listopadu 2019.

Z původního rašeliniště se zachovalo jen asi 20 procent. Zanikly například lokality dvou vzácných druhů rostlin, klikvy maloplodé a rojovníku bahenního. Současnou vegetaci tvoří například klikva bahenní, kyhanka sivolistá, šicha černá, rosnatka okrouhlolistá, všivec mokřadní či plavuň pučivá. K vidění jsou tu také vzácné druhy motýlů, zejména vymírající žluťásek borůvkový nebo bekasina otavní, ale i tetřívek obecný či bramborníček hnědý.

"Rašeliniště jsou unikátním ostrůvkem severské přírody ve střední Evropě. Potoky pramenící v živých rašeliništích ani za největšího sucha nevysychají," popsal přírodovědec Vladimír Melichar, který se dlouhodobě rašeliništi zabývá a po odborné stránce revitalizaci dozoruje.

Obdobné projekty se nyní provádějí také na Šumavě nebo ve Slavkovském lese. V Krušných horách patří tato revitalizace k nejrozsáhlejším.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist