https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-zatim-vyplatily-lidem-postizenym-tornadem-34-5-mil.zadosti-dal-berou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR zatím vyplatily lidem postiženým tornádem 34,5 milionu, žádosti dál berou

29.11.2021 00:45 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Lesníci také nechali pro jižní Moravu nařezat 1800 metrů krychlových dřeva na nové krovy a lidem poslali 1900 metrů krychlových palivového dřeva.
Lesníci také nechali pro jižní Moravu nařezat 1800 metrů krychlových dřeva na nové krovy a lidem poslali 1900 metrů krychlových palivového dřeva.
Foto | Oliver Paaske / Unsplash
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zatím lidem postiženým na jižní Moravě červnovým tornádem vyplatil do poloviny listopadu pomoc ve výši 34,5 milionu korun. Lesníci také nechali pro jižní Moravu nařezat 1800 metrů krychlových dřeva na nové krovy a lidem poslali 1900 metrů krychlových palivového dřeva, uvedla mluvčí LČR Eva Jouklová. Žádosti o pomoc bude podnik přijímat do konce roku.
 

Lesy ČR od lidí z postižené oblasti dosud přijaly 616 žádostí. Z nich se 443 týkalo finančního daru, 48 kulatiny na krovy a 125 palivového dřeva. Od září podniku přibývaly hlavně žádosti o palivové dřevo. Lidé mohou žádat o dar 100 000 korun nebo až o 50 metrů krychlových dřeva na krov nebo o 20 metrů krychlových palivového dřeva.

Kvůli nesplnění podmínek však podnik musel z 616 přijatých žádostí 139 zamítnout. Poskytnutí pomoci je totiž podmíněno tím, že dům je určený k trvalému bydlení a je třeba jej kvůli následkům tornáda zdemolovat nebo na něm vyměnit střechu.

Došlé žádosti podnik podle mluvčí vyřizuje ihned po přijetí, následně s žadatelem pracovníci LČR řeší případné dodání doplňujících podkladů. Žádosti podané až na konci roku podnik vyřídí a naplní v roce 2022. Program pomoci podnik vyhlásil druhý den po tornádu. Nejvíce žádostí přišlo v prvních dnech.

Bouře s kroupami a tornádem se přehnala Hodonínskem a Břeclavskem 24. června. Vyžádala si šest životů a poničila kolem 1200 domů, z nichž asi 200 muselo k zemi. Zničené zůstaly například i školy, sportoviště, auta a zeleň. Škody jsou v miliardách korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist