https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-zridi-v-lesich-v-okoli-brnenske-prehrady-lesnicky-park
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR zřídí v lesích v okolí Brněnské přehrady lesnický park

16.2.2017 17:00 | BRNO (ČTK)
Lesy v okolí Brněnské přehrady jsou pro lesnický park ideální.
Lesy v okolí Brněnské přehrady jsou pro lesnický park ideální.
Licence | Volné dílo (public domain)
Státní podnik Lesy ČR chce zřídit v lesích na obou stranách Brněnské přehrady lesnický park. Jeho hranice budou kopírovat současný Přírodní park Podkomorské lesy. Plán je reakcí na chystané komerční aktivity podnikatelů na březích přehrady, které jsou v rozporu s ekologickou funkcí zdejších lesů, uvedl v tiskové zprávě krajský ředitel státní firmy Dalibor Šafařík. Lesnický park sice nemá ukotvení v zákoně, tři však už v Česku existují a plní při zachování hospodářského významu také rekreační a ekologickou funkci.
 

"Lesy v okolí přehrady jsou k našemu záměru ideální," uvedl Šafařík. Zdejší lesy zadržují velké množství vody a jsou mladé a perspektivní, protože v letech 1995 až 1997 předchozí porost ve velkém zničil kůrovec, kvůli kterému bylo nutné velkou část stromů odtěžit.

Podle Šafaříka nelze lesy v majetku státu obětovat komerčním aktivitám, jakou je na pravém břehu přehrady například plán podnikatele Pavla Trčaly, který by pod kopcem Chochola rád vybudoval sjezdovku. "Nemáme s lesy jiný než lesnický, tedy veřejný záměr. Pokud bychom v budoucnu umožnili třetím subjektům komerčně využívat menší část této lokality, vyhlásíme veřejnou soutěž," podotkl Šafařík. Jelikož jsou Brněnská přehrada a okolí silně navštěvované, mají podle Lesů ČR čas od času o lesní pozemky zájem také jiní podnikatelé.

Trčala své plány v minulosti představil, chyběl mu však pozemek. Na to konto se snažily s Lesy ČR o směnu pozemku Lesy města Brna, avšak neuspěly.

Lesnické parky v Česku fungují na třech místech, a to na Křivoklátsku od roku 2010, dále v Křtinách na sever od Brna a v okolí hradu Bezděz. Vznikly i na pozemcích více majitelů. Jejich mottem je "území pro přírodu i pro lidi". Brněnský lesnický park, který kopíruje hranice Přírodního parku Podkomorské lesy, bude velký 40 kilometrů čtverečních. Na západě bude sahat k Boskovické brázdě, na jihu k Masarykovu okruhu, na severu k Veverské Bítýšce a Chudčicím a na východě zhruba k silnici mezi Kuřimí a městskou částí Brno-Kníničky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist