https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-se-chystaji-na-rojeni-chroustu-u-bzence-ma-byt-velmi-silne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy se chystají na rojení chroustů u Bzence, má být velmi silné

28.5.2018 00:45 | BZENEC (ČTK)
Chrousti se u Bzence ve čtyřletém cyklu momentálně nachází v půdě ve stadiu larvy, což je poslední vývojové stadium. Po přezimování larvy obnovily svou aktivitu a do počátku léta budou ještě poškozovat kořenový systém dřevin. / ilustrační foto
Chrousti se u Bzence ve čtyřletém cyklu momentálně nachází v půdě ve stadiu larvy, což je poslední vývojové stadium. Po přezimování larvy obnovily svou aktivitu a do počátku léta budou ještě poškozovat kořenový systém dřevin. / ilustrační foto
Lesy ČR se chystají na očekávané vylíhnutí chroustů v roce 2019 u Bzence na Hodonínsku. Rojení má být mimořádně silné, podnik jedná o leteckém postřiku. Řekla to mluvčí lesů Eva Jouklová. Chrousti ničí lesní porosty. Jejich larvy napadají kořeny a dospělí chrousti se živí listy stromů. U Bzence se naposledy rojili v roce 2015, tehdy kraj letecký postřik nepovolil.
 

Chrousti se u Bzence ve čtyřletém cyklu momentálně nachází v půdě ve stadiu larvy, což je poslední vývojové stadium. Po přezimování larvy obnovily svou aktivitu a do počátku léta budou podle Jouklové ještě poškozovat kořenový systém dřevin. Poté se zakuklí a v příštím roce bude podle lesů na začátku května následovat hromadné rojení.

"K rojení v roce 2019 určitě dojde, na základě hodnocení ponrav v půdních sondách bude rojení mimořádně silné, silnější než v roce 2015. Jednáme s příslušnými orgány ochrany přírody o možnosti leteckého zásahu, zpracovává se expertní posudek o možných dopadech zásahu na životní prostředí," uvedla Jouklová. Doplnila, že zatím to ale vypadá, že úřady záměr podniku zamítnou.

Chrousti se u Bzence naposledy vylíhli v roce 2015, tehdy jejich hubení leteckým postřikem Jihomoravský kraj nepovolil. Pracovníci ochrany přírody krajského úřadu poukazovali na to, že by postřiky hubily i chráněný hmyz žijící v okolí Bzence. Je to přírodně cenná oblast nazývaná Moravská Sahara. S chrousty se tato lokalita potýká už od svého zalesnění v 19. století. Jedná se o oblast takzvaných vátých písků, v níž byly kdysi zaznamenány písečné bouře. Pak ji ale lesníci osázeli.

Náklady na aplikaci postřiku Lesy ČR vyčíslily v případě jeho maximálního plošného rozsahu na zhruba čtyři miliony korun. Podle Jouklové by ale lesníci uvítali i možnost zasáhnout jen na části území. "Zásah by byl cílený na listnaté porosty v komplexu lesa mezi Strážnicí, Bzencem a Hodonínem, v součtu by se jednalo o několik set cíleně ošetřených hektarů. Postřik by se aplikoval z vrtulníku," uvedla mluvčí.

Letecké postřiky snížily populaci chroustů v této oblasti v letech 1999 a 2003. V květnu 2012 zničil požár 165 hektarů lesa na Moravské Sahaře. Byl to největší přírodní požár v novodobé historii Česka. Jeho příčinu se nepodařilo zjistit. Právě obnovu této lokality přemnožení chrousti komplikují. Podle mluvčí některé tamní plochy už musely být zalesněny poněkolikáté.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist