https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-v-krusnych-horach-ozivaji-roste-sest-milionu-sazenic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy v Krušných horách ožívají, roste šest milionů sazenic

18.2.2016 14:44 | CHOMUTOV (ČTK)
Ovzduší znečištěné průmyslem zničilo rozsáhlou oblast krušnohorských lesů v 70. a 80. letech. Poškozené stromy tehdy lesníci nahradili odolnějšími dřevinami, jako je smrk pichlavý, bříza bradavičnatá a modřín opadavý. Ty však během let silně poškodil vítr, sníh i námraza a nyní trpí houbovými chorobami
Ovzduší znečištěné průmyslem zničilo rozsáhlou oblast krušnohorských lesů v 70. a 80. letech. Poškozené stromy tehdy lesníci nahradili odolnějšími dřevinami, jako je smrk pichlavý, bříza bradavičnatá a modřín opadavý. Ty však během let silně poškodil vítr, sníh i námraza a nyní trpí houbovými chorobami
Lesy v Krušných horách znovu ožívají. Zahladit stopy po imisní kalamitě, která poškodila porosty podél česko-německé hranice na severozápadě Čech, pomáhá výsadba nových sazenic. Lesy ČR jich během pěti let v Krušných horách vysadily 6,5 milionu, oznámila mluvčí společnosti Lesy ČR Eva Jouklová. Revitalizace hor má pokračovat.
 

Obnova 1453 hektarů lesa stála 232 milionů korun bez daně, z toho 209 milionů korun poskytla Evropská unie. Peníze využili správci lesa nejen na výsadbu, ale i na péči o vysazené dřeviny. Mezi nejnákladnější položky patřila podle mluvčí stavba oplocenek, které chrání listnaté stromy a jedli před zvěří.

Ovzduší znečištěné průmyslem zničilo rozsáhlou oblast krušnohorských lesů v 70. a 80. letech minulého století. Silně poškozené a odumírající stromy tehdy lesníci nahradili odolnějšími dřevinami, jako je smrk pichlavý, bříza bradavičnatá a modřín opadavý. "Stromy však během let silně poškodil vítr, sníh i námraza a nyní trpí houbovými chorobami, u smrku je to hlavně kloubnatka smrková," uvedl krajský ředitel Lesů ČR Zdeněk Růžek.

Protože v 90. letech se ovzduší na severu Čech výrazně vyčistilo, lesníci vykáceli náhradní dřeviny a nahrazují je původními. "Do lesů vracíme takzvanou Hercynskou směs, tedy smrk ztepilý v kombinaci s bukem lesním a jedlí bělokorou," doplnil Růžek. V nižších nadmořských výškách lesníci vysadili listnáče.

Za peníze z operačního programu Životní prostředí vznikly v ptačí oblasti Východní Krušné hory na deseti hektarech tři tokaniště, která slouží ke zlepšení podmínek pro tetřívka obecného. U obce Kovářská nad Kláštercem nad Ohří postavili správci lesa přezimovací oboru pro jelení zvěř.

Obnova Krušných hor by podle říjnového prohlášení vlády měla pokračovat. Ministři životního prostředí a zemědělství dostali za úkol předložit vládě do letošního 1. listopadu program revitalizace Krušných hor. Strategický dokument, který se týká zalesňování hor v Ústeckém a Karlovarském kraji, už odborníci připravují.

Investice mají být v řádu několika miliard korun. Mezi jinými ministerstvo zemědělství plánuje další vápnění lesů pro zlepšení půdy a další novou výsadbu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist