https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letecka-zakladna-v-coloradu-omylem-kontaminovala-odpadni-vodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letecká základna v Coloradu omylem kontaminovala odpadní vodu

19.10.2016 14:24 | DENVER (ČTK)
Petersonova letecká základna v Coloradu omylem vypustila téměř 570 000 litrů vody s toxickými chemikáliemi do odpadního systému města Colorado Springs. Voda byla kontaminovaná fluorovanými sloučeninami neboli PFC, které mohou způsobit různé druhy rakoviny a jiná onemocnění. Do pitné vody se chemikálie nedostaly, sdělil mluvčí vodáren v Colorado Springs Steve Berry.
 

Základna neuvedla, jaké množství chemikálií přesně uniklo. Než se kontaminovaná voda dostala do oběhu, tak prošla čističkou, ta ale nedokáže sloučeniny toxického PFC odstranit. Když tedy byla voda vypuštěna do řeky Fountain Creek, obsahovala toxické látky, vysvětlil Berry. Případná rizika pro zdraví obyvatel zatím nejsou známa.

Letecká základna v úterý uvedla, že vodu vypustila z úložné nádrže někdy během minulého týdne. Proč voda unikla, se stále vyšetřuje. Na únik vody se přišlo během rutinní kontroly 12. října.

PFC je jednou z běžných přísad do hasicí pěny, kterou používá americká armáda. Úložná nádrž byla součástí systému, který přivádí vodu na místo, kde se konají hasičská cvičení.

Tento případ kontaminace možná není jediný, který souvisí s Petersonovou základnou. Úřady mají totiž podezření, že látky PFC z této základny už dříve kontaminovaly i dvě nedaleké studny.

Petersonova základna se zavázala, že zaplatí filtry a kontrolu studní vodního systému.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist