https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letiste-v-italskych-benatkach-muselo-prerusit-provoz-kvuli-hejnu-racku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letiště v italských Benátkách muselo přerušit provoz kvůli hejnu racků

13.10.2023 17:32 (ČTK)
Kolize s ptákem při vzletu či přistání představuje pro letadla mimořádně nebezpečnou situaci.
Kolize s ptákem při vzletu či přistání představuje pro letadla mimořádně nebezpečnou situaci.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | 127071 / Pixabay
Letiště v italských Benátkách dnes dopoledne muselo na více než hodinu přerušit provoz kvůli hejnu racků, které se usadilo u přistávací dráhy. Informoval o tom místní tisk. Některé spoje tak musely být přesměrovány na jiná letiště. Provoz bylo možné obnovit krátce před polednem, když se podařilo hejno odehnat.
 

Podle informací místního tisku se hejno racků usadilo na začátku přistávací dráhy krátce před 10:00. Z bezpečnostních důvodů tak bylo nutné přerušit provoz na letišti, které často využívají zahraniční návštěvníci známého italského města. Během uzávěry letiště byly lety přesměrovány do Verony, Terstu a Milána.

Hejno racků se podařilo zhruba po hodině odehnat za použití akustických přístrojů a sokola, který je běžně k dispozici na letišti.

Kolize s ptákem při vzletu či přistání představuje pro letadla mimořádně nebezpečnou situaci. Právě střet s ptákem byl příčinou zřícení letadla z italské akrobatické letky Frecce Tricolori, kvůli kterému zahynulo u Turína v září dítě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist