https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letity-jasan-dostal-od-majitelu-vanocni-darek-prorezani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letitý jasan dostal od majitelů vánoční dárek: prořezání

18.1.2016 02:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rodina Svrčků chápe strom jako člena své rodiny.k Vánocům, kdy bývá vegetační klid a je vhodná doba pro ořez, mu věnovali dárek. Odborný zásah od arboretisty.
Rodina Svrčků chápe strom jako člena své rodiny.k Vánocům, kdy bývá vegetační klid a je vhodná doba pro ořez, mu věnovali dárek. Odborný zásah od arboretisty.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jiří Svrček
Ve vnitrobloku pražského Žižkova stojí od druhé světové války statný jasan. Od svého majitele dostal k Vánocům dárek v podobě ošetření a prořezání od arboristů. Osud stromu je rozhodně pozoruhodný.
 

Do vnitrobloku žižkovského činžáku se dostal coby nevyzvednutá zásilka. „Moje babička za druhé světové války pracovala jako nuceně nasazená na nákladovém nádraží Žižkov,“ říká Jiří Svrček, student České zemědělské univerzity. Jeho rodina dům i pozemek vlastní. „Zásilku s jasanem si ale nikdo nevyzvedl a babička ho místo do popelnice zasadila u nás na dvorku,“ vysvětluje Svrček.

Rodina Svrčků chápe strom jako člena své rodiny. „Chceme, aby nám vydržel co nejdéle. Zároveň si někteří sousedé stěžovali, že k nim za větru padají suché větvě,“ popisuje dál Jiří Svrček.

A protože v době Vánoc je (respektive bývá) vegetační klid, tedy doba, kdy stromy nejsou aktivní a je možné u nich dělat zásahy, objednal Jiří Svrček dendrologické ošetření. U stromu vysokého 22 metrů a širokého 18 metrů vyšla půldenní ošetřující kúra na necelých osm tisíc korun. „Máme ten strom rádi a tak jsme mu k Vánocům taky dali dárek,“ říká Svrček.

„V minulosti byl strom nevhodně ořezán špatně zvolenou firmou,“ dodává Jiří Svrček. Doporučuje vybírat konkrétní arboristy s certifikátem, kteří za sebou mají již zkušenosti s ošetřováním památných stromů nebo například starých stromů v centru měst nebo zámeckých zahradách. „Nestačí jen najmout firmu, která se zabývá stavebními výškovými pracemi,“ doporučuje Svrček.

Tyhle stromy už nikdy nebudou mít vzhled  typický pro korunu lip.
Tyhle stromy už nikdy nebudou mít vzhled typický pro korunu lip.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP

Seznam certifikovaných arboristů lze najít na http://www.szkt.cz/aktivity-szkt/certifikovani-evropsti-arboriste-v-cr.html a je dobré je kontaktovat a přímo se zeptat na zakázky provedené v minulosti. Velká část z nich je na svoji činnost náležitě pyšná a svojí kvalitně odvedenou prací se velmi rádi pochlubí na svých webových stránkách s fotografiemi.

Správným výběrem firmy zajistíte svému stromu kvalitní ošetření. A také se vyvarujete případného postihu. Pokud totiž strom špatně provedeným řezem poškodíte, může to mít následky i pro vás.

Například v prosinci 2015 udělila Česká inspekce životního prostředí pokutu 70 tisíc podnikateli za trvalé poškození čtyř osmdesátiletých lip. Stromy rostou v obci Lvová v památkové zóně Lembersko.

„Byl proveden poškozující řez, který nezachoval základní vzhledové charakteristiky stromů. Došlo ke snížení jejich perspektivy na stanovišti a k poklesu ekologické, estetické a společenské hodnoty dřevin. Stromy už nikdy nezískají vzhled typický pro korunu lip,“ popsala případ Hana Kolářová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Liberci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist