https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letni-flora-olomouc-pripomene-lecivou-moc-prirody-i-visute-zahrady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letní Flora Olomouc připomene léčivou moc přírody i visuté zahrady

14.8.2021 01:31 | OLOMOUC (ČTK)
>V pavilonu E bude mít vlastní expozici nazvanou Zdraví z přírody Český zahrádkářský svaz. Zaměřena bude na bylinky a koření. V pavilonu H bude připravena populárně-naučná expozice Výzkumná laboratoř rostlin zaměřená na moderní trendy v pěstování rostlin a praktické ukázky jejich zpracování.
>V pavilonu E bude mít vlastní expozici nazvanou Zdraví z přírody Český zahrádkářský svaz. Zaměřena bude na bylinky a koření. V pavilonu H bude připravena populárně-naučná expozice Výzkumná laboratoř rostlin zaměřená na moderní trendy v pěstování rostlin a praktické ukázky jejich zpracování.
Foto | Kamil Chrystman / Flickr.com
Léčivou moc přírody i dávné visuté zahrady připomene návštěvníkům letní etapa mezinárodní květinové a zahradnické výstavy Flora, která bude na stejnojmenném výstavišti v Olomouci uspořádána příští týden od čtvrtka do neděle. Součástí hlavní expozice v pavilonu A bude vodní plocha a také tisíce léčivých rostlin, sdělila předsedkyně představenstva Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková. Letní výstavu Flora příští víkend doprovodí modelářská přehlídka For Model, která v původním jarním termínu nemohla být kvůli epidemii koronaviru uspořádána.
 

"Letošní letní etapa Flory Olomouc nese podtitul Souznění s přírodou. V dnešní uspěchané době chceme návštěvníkům ukázat, co dobrého příroda lidem nabízí a jak blahodárný vliv na ně může mít," uvedla Fuglíčková, podle které výstaviště na přípravě letní etapy spolupracuje se sdružením pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin Pelero CZ.

Hlavní expozice v pavilonu A bude inspirována Visutými zahradami Semiramidinými a její součástí budou tekoucí vody, kaskádovité záhony plné květin a léčivé rostliny. "Věřím, že hlavní expozice návštěvníky ohromí a současně jim nabídne příležitost se díky záplavě vůní, barev a zvuku tekoucí vody alespoň na chvíli zastavit a zapomenout na každodenní shon," podotkla Fuglíčková.

V pavilonu E bude mít vlastní expozici nazvanou Zdraví z přírody Český zahrádkářský svaz. Zaměřena bude na bylinky a koření. V pavilonu H bude připravena populárně-naučná expozice Výzkumná laboratoř rostlin zaměřená na moderní trendy v pěstování rostlin a praktické ukázky jejich zpracování. V pavilonu G pak bude připravena přehlídka vín.

Letní Floru tradičně doprovodí zahradnické trhy s nabídkou květin, rostlin, semen, zahrádkářských pomůcek a potřeb pro kutily. "V sobotním a nedělním programu má své místo také letní For Model. Na letní etapu Flory Olomouc tak zveme i milovníky železnice, modelů a sběratelství," podotkla manažerka projektu Flora Olomouc Lenka Weiserová.

Modelářská výstava bude o víkendu uspořádána ve venkovní části Smetanových sadů. "Návštěvníci se mohou těšit na zahradní modelovou železnici s parní lokomotivou, na níž se povozí děti i dospělí. Jezírko ve Smetanových sadech pak bude patřit lodním modelářům," řekl mluvčí Výstaviště Flora Michal Poláček.

Součástí doprovodného programu výstavy Flora Olomouc budou přednášky, ukázky aranžování a vazby květin, předváděcí akce, odborné semináře, hudební vystoupení i různé aktivity pro děti.

Kvůli epidemii koronaviru budou muset mít návštěvníci uvnitř pavilonů nasazenu ochranu dýchacích cest, na což dohlédnou pořadatelé. Venku se budou moci lidé pohybovat bez roušek a respirátorů. Návštěvníci při vstupu do areálu nebudou muset prokazovat bezinfekčnost nebo absolvovat testování koronavirus. Kvůli epidemii byla letos opět zrušena jarní etapa výstavy Flora Olomouc. Loni se konala pouze letní a podzimní varianta výstavy Flora.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist