https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letni-horka-budou-cesko-stat-miliardy-rika-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letní horka budou Česko stát miliardy, říká studie

3.7.2017 03:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Dopady stále častějšího vedra a nižší produktivity práce na českou ekonomiku v horizontu do roku 2060 nyní analyzovali Miroslav Zámečník a Tomáš Lhoták.  Ilustrační snímek.
Dopady stále častějšího vedra a nižší produktivity práce na českou ekonomiku v horizontu do roku 2060 nyní analyzovali Miroslav Zámečník a Tomáš Lhoták. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Podle nové studie ekonoma Miroslava Zámečníka stát v důsledku stále častějších letních veder přijde v roce 2060 o 800 miliard ročně kvůli nižší produktivitě práce. Zabránit tomu mohou energeticky úsporné renovace. Informuje o tom aliance Šance pro budovy.
 

V horku, dusnu, vlhku a na slunci od jisté hranice bez závažného zdravotního rizika pracovat nelze. Tepelný, světelný a ventilační komfort ovlivňuje výkonnost a psychickou pohodu dokonce i uvnitř budov. To věděli již Staří Řekové a později byl dokázána mnoha vědeckými pracemi.

Dopady stále častějšího vedra a nižší produktivity práce na českou ekonomiku v horizontu do roku 2060 nyní analyzovali Miroslav Zámečník a Tomáš Lhoták. Analýza ekonomických nákladů a přínosů adaptace budov na změnu klimatu vychází z dříve publikovaných klimatických scénářů.

„Na konci sledovaného období k roku 2060 je pokles produktivity v řádu 800 miliard korun, tedy ekvivalent přibližně šestiny současného ročního HDP České republiky,“ komentuje výsledky studie Miroslav Zámečník. Studie zároveň analyzuje, zda je možné těmto ztrátám zamezit kvalitní renovací budov. „Relativní ztráta sama o sobě může být důležitým faktorem při nastavení budoucí politiky jako významný motivující prvek pro včasnou a důkladnou adaptaci budov na změny klimatu. Budovy adaptované na změnu klimatu mohou této ztrátě mohou zamezit, v závislosti na tom, jak důkladné renovace se budou realizovat,“ dodává.

Je to dáno zejména tím, že v dobře renovovaných domech s kvalitní izolací, dobrými okny, vzduchotechnikou a případně inteligentním chladícím systémem je i bez použití běžné klimatizace v létě stále příjemná teplota. Budova by měla mít také kvalitní vnější stínění na jižní straně a třeba i zelené střechy a fasády, které ochladí budovu i prostředí kolem ní. „Energeticky úsporné renovace budov navíc dle této studie může přinést až 55 tisíc pracovních míst a 1,5procentní růst HDP ročně," doplňuje k tomu ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist