https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letos-maji-zacit-upravy-hostivarske-prehrady-napusti-se-seberak
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letos mají začít úpravy Hostivařské přehrady, napustí se Šeberák

28.1.2020 00:22 | PRAHA (ČTK)
V letošním roce by mohlo začít budování přelivu, který má zvýšit bezpečnost Hostivařské přehrady. / Ilustrační foto
V letošním roce by mohlo začít budování přelivu, který má zvýšit bezpečnost Hostivařské přehrady. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Archiv LHMP
V letošním roce by mohlo začít budování přelivu, který má zvýšit bezpečnost Hostivařské přehrady. Jak v rozhovoru s novináři uvedl ředitel Lesů hlavního města Prahy (LHMP) Ondřej Palička. Lesy již podali žádost o stavební povolení. V letošním roce se podle něj také začne napouštět rybník Šeberák, který v roce 2017 koupilo město, a v plánu jsou i další úpravy rybníků a vodních toků.
 
Šeberovský rybník.
Šeberovský rybník.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Nový přeliv v případě povodní umožní odpouštět větší množství vody a snížit riziko protržení přehrady. Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) v minulosti uvedl, že přehrada v současnosti představuje třetí největší bezpečnostní riziko pro hlavní město. Má sypanou hráz a v případě náhlého zvýšení hladiny hrozí její protržení. Palička uvedl, že pokud vše půjde dobře, mohly by práce na přelivu začít letos na podzim. Dodal, že budou znamenat omezení pohybu pro návštěvníky celé oblasti.

Pokud jde o další projekty, loni byla podle ředitele dokončena oprava Milíčovského rybníka a Biologického rybníka v Horních Počernicích. Nyní se dokončuje se obnova Xaverského rybníka a letos by podle ředitele měla být hotova také obnova Lítožnického rybníka u Dubče, na kterou by měla navazovat revitalizace potoka.

Podle důvodové zprávy k rozpočtu pro letošní rok plánuje pražský magistrát i další úpravy rybníků a vodních toků. Město nechá například opravit hráz, bezpečnostní přeliv a vypouštěcí zařízení na Lipanském rybníku, který se má také odbahnit. Úpravy čekají i koryta Rokytky, Botiče a Kunratického potoka,.

Hostivařská přehrada leží na potoku Botič a dokončena byla v roce 1963. Jde o největší vodní nádrž na území Prahy a kromě zmírňování velkých vod slouží Pražanům také k rekreaci a rybolovu. V letech 2010 a 2011 byla přehrada kompletně vypuštěna a odbahněna.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist