https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letos-zacnou-upravy-prazskeho-vitkova-a-ruzoveho-sadu-na-petrine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letos začnou úpravy pražského Vítkova a růžového sadu na Petříně

9.4.2023 00:15 | PRAHA (ČTK)
Růžový sad na Petříně.
Růžový sad na Petříně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Praha plánuje v letošním roce zahájit první část úprav vrchu Vítkov a obnovu Růžového sadu na Petříně. V rozhovoru s ČTK to řekla náměstkyně primátora Jana Komrsková (Piráti). V obou případech již jsou podle ní dokončeny tendry na dodavatele. Úpravy na Vítkově se týkají okolí památníku a vyjdou podle náměstkyně zhruba na 110 milionů korun. Do sadu na Petříně investuje město 33,6 milionu korun.
 

Výsledky tendru na úpravy Vítkova by měli podle Komrskové v nejbližších týdnech schválit radní. Na vrchu mezi Karlínem a Žižkovem by po plánovaných úpravách měl vzniknout moderní bulvár a piazzetta u Národního památníku. V plánu jsou sadové úpravy, doplnění vodních prvků a osvětlení a přibude i nové bistro. Jde o první část úprav, v dalších letech v nich hodlá město pokračovat.

Růžový sad na Petříně se nachází mezi Hladovou zdí a historickým opevněním. Úpravy, které by měly začít v létě, budou zahrnovat nové povrchy, výměnu laviček a dalšího mobiliáře nebo doplnění stromů a další zeleně.

Magistrát také připravuje projekt obnovy tří menších vodních ploch v Petřínských sadech, proti jsou však někteří místní obyvatelé. Komrsková uvedla, že ještě zváží, zda v projektu pokračovat a případně v jakém rozsahu. Obecně náměstkyně k Petřínu uvedla, že jde o cennou zelenou oblast v centru metropole a je třeba k ní přistupovat nanejvýš citlivě. "Byla bych ráda, aby se zachoval co nejvíc v původní podobě," řekla.

Město již v roce 2018 dokončilo úpravy okolí Petřínské rozhledny, které se dočkalo kompletní obnovy. V roce 2019 pak vedení magistrátu plánovalo stavbu zázemí s toaletami ve Velké strahovské zahradě, po výrazné kritice některých místních obyvatel však nakonec projekt zrušilo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist