https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letosni-vichrice-ponicily-v-krkonosich-az-8000-kubiku-dreva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letošní vichřice poničily v Krkonoších až 8000 kubíků dřeva

5.3.2020 00:20 | VRCHLABÍ (ČTK)
Tři vichřice od začátku letošního roku na území Krkonošského národního parku (KRNAP) poničily celkem 7500 až 8000 metrů krychlových dřeva, což představuje zhruba 7500 až 8000 stromů. / Ilustrační foto
Tři vichřice od začátku letošního roku na území Krkonošského národního parku (KRNAP) poničily celkem 7500 až 8000 metrů krychlových dřeva, což představuje zhruba 7500 až 8000 stromů. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Tři vichřice od začátku letošního roku na území Krkonošského národního parku (KRNAP) poničily celkem 7500 až 8000 metrů krychlových dřeva, což představuje zhruba 7500 až 8000 stromů. Nejhorší byla větrná bouře Sabine, která se přehnala přes Krkonoše v první polovině února, vyplynulo z úterního vyjádření zástupců Správy KRNAP.
 

"Letos evidujeme v souvislosti se škodami na lesních porostech tři vichřice. První se přehnala přes Krkonoše okolo 10. ledna, druhou byla vichřice označovaná jako Sabine a po ní vichřice Julie. Na vrub první události jde asi 1000 kubíků, na druhou okolo 5000 kubíků a zbytek na třetí," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Vítr ani v jednom případě nezpůsobil v krkonošských lesích rozsáhlé plošné škody. Většinou šlo o jednotlivé stromy či malá ložiska. Omezení pohybu na turistických cestách v souvislosti s možností pádů poškozených stromů či větví v současnosti nejsou, uvedl Drahný.

Vichřice, která v Německu dostala jméno Sabine, nejvíce škod v Královéhradeckém kraji napáchala v pondělí 10. února odpoledne, především na Náchodsku a Trutnovsku. Na české straně Sněžky přístroje naměřily v nárazu rychlost větru až 180 kilometrů za hodinu, na polské straně vrcholu byl vítr ještě silnější. O dva týdny později přišla vichřice označovaná jako Julie.

Nejničivějším větrem na území Krkonoš za posledních 25 let byl orkán Kyrill, který v lednu 2007 poškodil v Krkonoších 88.000 metrů krychlových dřeva a zasáhl plochu 3900 hektarů.

KRNAP se i s ochranným pásmem rozkládá na 55.000 hektarech. Rozloha dnešních lesů na české straně Krkonoš je zhruba 37.000 hektarů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist