https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/levharti-mandzusti-se-dockali-budou-mit-narodni-park-zeme-leopardu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřLevharti mandžuští se dočkali. Budou mít národní park Země leopardů Video

19.4.2012 01:57 | MOSKVA/ČESKÉ BUDĚJOVICE (Ecomonitor)
Levhart mandžuský
Levhart mandžuský
Minulý týden ruská vláda kývla na zřízení národního parku, který bude sloužit hlavně jako velkoplošná rezervace k záchraně posledních jedinců levharta mandžuského. S rozlohou 262 tisíc hektarů v nehostinných pustinách Primorského regionu pokryje nový národní park 60 % areálu výskytu zbývajících exemplářů nejohroženějších kočkovitých šelem na světě.
 

Levhart mandžuský, přezdívaný podle svého dálněvýchodního výskytu amurským leopardem, je s počtem okolo padesátky jedinců žijících ve volné přírodě skutečně na hraně přežití. Vyhlášení národního parku „Země leopardů“ je výsledkem více než desetileté snahy místních ochranářů a ekologů, ale i zahraničních nevládních organizací.

Sybille Klezendorfová, vedoucí programu WWF na záchranu druhů, zřízení parku s nadšením vítá: „Amurští leopardi skutečně balancují na hraně nebytí. Nové chráněné území může spolu s pokračujícím ochranářským úsilím vést ke zvrácení rovnováhy v jejich prospěch.“

Kriticky ohrožené šelmy jsou dnes rozptýleny v lesích mezi Vladivostokem a čínskou hranicí a dosud jejich bezpečný pohyb zajišťovala jen dvě velkoplošná chráněná území – národní rezervace Kedrovaja a ochranné pásmo národního parku Leopardovij. Národní park Země leopardů propojí a překryje obě původní chráněná území a dá majestátním šelmám novou naději na přežití. Co víc, národní park poskytne ochranu i desítkám jiných druhů živočichů včetně další ohrožené kočkovité šelmy – tygra ussurijského.

Ruská vláda štědře zainvestovala zřízení částkou šestnáct milionů dolarů a za své peníze chce vidět výsledky. Klid pro život šelem by měla zajistit důsledná zonace do tří pásem a o nepřítomnost pytláků by se měli postarat mimo jiné i vojáci ze tří základen, které zde sídlí.

Nový národní park má už ale i své problémy – sice se po přerušení těžby cedrů zvýšila dostupná potravní základna pro vysokou zvěř, což šelmy jistě uvítají, ale díky absenci lesnických zásahů prý hrozí zvýšené riziko lesních požárů. Plameny před měsícem strávily 1500 hektarů parku Leopardovij.

Článek byl uveřejněn 11. 4. 2012 na serveru Arkive.org pod názvem „In the News: New National Park provides hope for world’s rarest wild cat“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist