https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/levicovi-demonstranti-v-mnichove-si-postavili-tabor-vari-pro-1500-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Demonstrující proti automobilovému průmyslu a autosalonu si v Mnichově postavili tábor

9.9.2021 01:04 | MNICHOV (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pxfuel
Klimatičtí a levicoví aktivisté, kteří až do víkendu protestují v bavorské metropoli proti automobilovému průmyslu a automobilové výstavě IAA Mobility, se neobejdou bez zázemí, kde mohou přespat a najíst se. To jim poskytuje kemp na mnichovské Tereziánské louce, která bývá dějištěm pivního festivalu Oktoberfest.
 

Vedle odklonu od automobilismu požadují levicoví aktivisté i rychlejší postup v ochraně klimatu. Dosažení uhlíkové neutrality v Německu do roku 2045, jak zákonodárci rozhodli, podle nich rozhodně nestačí. "Už dnes vidíme katastrofální sucha a záplavy, vlny obrovských veder," říká Louisa, jedna z demonstrantek. Její kamarád Joachim klimatické úsilí vlády považuje trochu za podvod, neboť ekologickou zátěž mohou bohaté státy přenést na chudé země. "Německo se proto, jako jeden z největších znečišťovatelů, musí jednoznačně přihlásit k mezinárodní odpovědnosti za klima," dodává.

Tábor, jak v rozhovoru s ČTK říká Vanessa, jedna z organizátorek, má povoleno hostit až 1500 lidí. "Není to levná záležitost," říká Vanessa s tím, že náklady činí 133 000 eur (3,4 milionu korun). "My od účastníků žádné peníze nevyžadujeme, mohou však dobrovolně přispět," říká. Doporučený příspěvek na osobu a den je 15 eur (380 korun).

Vybudování tábora bylo podle Vanessy překážkovým během na dlouho trať, která stále není u konce. "V úterý jsme přestavovali velké stany, abychom vyhověli požadavku policie, která chce mít přehled, co se děje uvnitř," říká.

Její kolega Axel, který se stará o polní kuchyň, k tomu dodává, že nařízení úřadů byla často protichůdná. "Policie chtěla, aby velké stany neměly boční stěny a aby to byl jen přístřešek. Hygiena takovou podobu zamítla a trvala na tom, že když v těchto stanech skladujeme potraviny, musíme stěny vztyčit. Nakonec jsme se dohodli na kompromisu, stany mohou mít boční stěny, ale přední ne," vysvětluje.

Axel má spolu s dalšími kuchaři a pomocníky za úkol denně nasytit 1500 lidí. V nabídce je výhradně veganská strava. "To odpovídá i našim představám o ekologii a ochraně klimatu," doplňuje Vanessa. Podle Axela je pro zásobování kuchyně potřeba přinejmenším šest tun zeleniny, obilovin a luštěnin. K tomu je v nabídce ovoce nebo třeba také 1500 velkých bochníků chleba.

"Vaříme na plynu, který vozíme v plynových bombách. Máme tady i velký chladicí kontejner," říká Axel. Zřízení kuchyně, které dominují velkokapacitní hrnce a várnice, nebylo podle Vannesy snadné. "Úřady chtěly různá hygienická a zdravotní povolení. Řešit to nakonec musel soud, který rozhodl, že veganská kuchyně odpovídá našemu klimatickému a politickému konceptu, takže vařit můžeme," říká.

"Problémy jsme měli i se stany. Chtěli jsme vztyčit cirkusové šapitó, to nám ale úřady zakázaly," uvádí Vanessa.

Vedle hygienického zázemí, jako je zásobování pitnou vodou nebo vybavení tábora 90 mobilními toaletami, museli aktivisté vzhledem k dosud neskončené pandemii nemoci covid-19 splnit i řadu epidemických opatření. "Vstup do kempu je možný jen po registraci," říká Vanessa. Demonstranti a návštěvníci dostanou pásek s kódem, aby je bylo možné dohledat. Proklouznout do areálu je obtížné, protože tábor je oplocen a u únikových vchodů hlídkují vedle policistů i sami aktivisté. U vstupní brány, která je jediná, se lidé prokazují zmíněným kódem. Ten získají po prokázání bezinfekčnosti, a to testem, dokladem o očkování, nebo potvrzením o prodělání nemoci.

"Nezbytné je také nošení roušek v celém kempu. Sundat roušky je možné při jídle a samozřejmě i v soukromých stanech," dodává Vanessa.

Během pobytu v kempu organizátoři připravili sérii přednášek, debat, vzdělávacích akcí, workshopů nebo divadelních představení. Informační stánky si v místě zřídily také různé levicové a klimatické skupiny, které zájemcům vysvětlují své představy o podobě světa. Marie, jedna z mladých aktivistek, která se hlásí k internacionálnímu federalismu, upozorňuje na propojenost autoprůmyslu s výrobci zbraní. "Autokoncerny se totiž podílejí na produkci zbraní," tvrdí Marie.

Jedním z témat debat v táboře tak jsou i nadcházející parlamentní volby, které se konají 26. září. "Diskutujeme o tom, nikomu ale neradíme, koho by měl volit," říká Vanessa. "Říkáme jen, že je potřeba zvážit sociální a ekologický program stran, rozhodnout ve volební místnosti se ale musí každý sám za sebe," dodává.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist