https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberec-kvuli-suchu-pozastavil-sekani-travy-na-pozemcich-mesta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberec kvůli suchu pozastavil sekání trávy na pozemcích města

5.7.2019 00:23 | LIBEREC (ČTK)
Liberec kvůli suchu až do odvolání pozastavil sekání trávy na městských pozemcích. / Ilustrační foto
Liberec kvůli suchu až do odvolání pozastavil sekání trávy na městských pozemcích. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | PIVISO / Flickr
Liberec kvůli suchu až do odvolání pozastavil sekání trávy na městských pozemcích. Včera o tom informovala mluvčí radnice Jana Kodymová. V pátém největším městě republiky naposledy lehce pršelo před dvěma týdny, poslední vydatnější srážky byly v polovině června.
 

"Sice tropické teploty kolem 30 stupňů nyní ustoupily přívětivějším hodnotám, ale dle předpovědi počasí to nevypadá na to, že by mělo v následujících dnech začít pršet," uvedla Kodymová. Sekání trávy musel Liberec podle ní omezit i loni, to ale bylo až v srpnu. "Nyní je začátek července a trávníky schnou a žloutnou, jako by byl konec léta," řekla mluvčí radnice.

Letos se podle ní zvedla výška seče ze tří na pět centimetrů, ale ani to nestačí k tomu, aby město k přerušení sekání nemuselo přistoupit. "Půdní profil je tak vysušený, že se akorát zvyšuje prašnost a ještě více by se odhalil povrch půdy s kořínky travin, které mohou rychleji odumírat," uvedla.

Naposledy technické služby sekaly v Liberci travnaté plochy na sídlištích Gagarinova a ve Františkově, nyní měly přijít na řadu Rochlice. "Seče spustíme až na základě příznivějšího vývoje klimatických podmínek. Kosení travních porostů bude nadále probíhat pouze na plochách zařazených do III. a IV. intenzitní třídy, což jsou plochy takzvané silniční zeleně nebo plochy v extravilánu města, kde se seká teprve první kolo," dodala Kodymová. Do extravilánu patří například louky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist