https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberec-nemeckou-zitavu-a-polskou-bogatynii-spoji-rychlostni-komunikace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberec, německou Žitavu a polskou Bogatynii spojí rychlostní komunikace

10.4.2002 12:34 | LIBEREC (ČIA)
Dohodu o vybudování nové rychlostní komunikace, která spojí českou rychlostní komunikaci R35 s budovanou německou dálnicí B178 a propojí Liberec s německou Žitavou a polskou Bogatynií, podepsali v úterý 9. dubna v Liberci po více než deseti letech jednání náměstci ministrů dopravy Polska, Německa a České republiky. Náměstek českého ministra dopravy Karel Holl po podpisu smlouvy uvedl, že kvalitní propojení silničních sítí podpoří hospodářský rozvoj příhraničních oblastí všech tří zemí, protože v Hrádku nad Nisou bude zároveň vybudován hraniční přechod průjezdný i pro nákladní dopravu.
 

Libereckému kraji dosud kvalitní silniční spojení s Německem chybí. O potřebě vybudování čtyřproudé silnice z Hrádku nad Nisou do německé Žitavy přes polské území se diskutuje od začátku 90. let. Stavbu ale blokovalo z ekonomických důvodů Polsko, přes jehož území má vést zhruba 1500 metrů nové silnice. Starosta Hrádku Milan Faltus připomněl, že česká a německá strana proto loni začaly jednat o složitější trase, která by se vyhnula polskému území, ale vyžádala by si stavbu mostu přes Nisu za 144 milionů korun. Avšak vzhledem k tomu, že na silnici přispěje podstatným dílem Evropská unie, změnilo Polsko názor. "Po rozsáhlých jednáních s oběma protistranami a vlastních rozborech jsme došli k tomu, že napojení na polskou silniční síť je výhodné i pro nás," potvrdil náměstek polského ministra dopravy Mieczyslaw Muszynski.

Liberec, Žitava a Bogatynia tvoří Euroregion Nisa

Liberec, Žitava a Bogatynia tvoří Euroregion Nisa. Zdroj: Euroregion Nisa

Podle Faltuse otevře nové spojení prostor k budování česko-saské průmyslové zóny. Připojit by se k ní mohlo i Polsko, kterému by to pomohlo řešit nezaměstnanost v okolí Bogatynie. Kdy bude celý projekt realizován, zatím nikdo neuvedl. Německo svoji část silnice už staví a kompletní napojení saské silnice B178 na síť německých dálnic má být hotovo v roce 2004. Na české straně se podle libereckého hejtmana Pavla Pavlíka začne stavět v příštím roce.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist