https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberec-poskytl-patronat-na-uver-250-milionu-korun-pro-dopravni-podnik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberec poskytl patronát na úvěr 250 milionů korun pro dopravní podnik

2.11.2001 10:46 | LIBEREC (ČIA)
Patronátní prohlášení na úvěr ve výši 250 milionů korun pro Dopravní podnik města Liberec schválili členové libereckého městského zastupitelstva. Dnes to potvrdil primátor Liberce Jiří Kittner.
 

Patronátní prohlášení požadovala Komerční banka. Podle Kittnera to je specifická podmínka pro poskytnutí úvěru. Na základě této záruky poskytne banka lepší podmínky pro úvěr, který dopravní podnik potřebuje na nákup nízkopodlažních autobusů a na dokončení rekonstrukce vozovny pro tramvajové vozy. "Město se zaváže, že po dobu čerpání úvěru nesníží dopravnímu podniku podíl na kapitálové vybavení, který činí ročně 50 milionů korun," upřesnil Kittner.

Stoprocentním vlastníkem Dopravního podniku města Liberce se základním jměním 344,38 milionu korun je město Liberec. To letos na jeho provoz letos uvolnilo 100 milionů korun. Dalších 54,178 milionu z městského rozpočtu je určeno na dostavbu vozovny a nákup nových vozů.

Podle ředitele dopravního podniku Josefa Eberta dosáhnou investice do modernizace vozového parku letos a v průběhu dalších dvou let 192 milionů korun. "Chceme koupit celkem 30 nízkopodlažních autobusů Karosa. Prvních deset začne v Liberci jezdit do konce letošního roku," řekl Ebert. Dodal, že podnik nedostal od státu požadovanou dotaci, a proto si musel vzít dlouhodobý úvěr.

Liberecký dopravní podnik má dnes 86 autobusů a 59 tramvají a jen třetina z toho je modernizovaná. Některé autobusy jezdí více než 10 let. "Nebudeme už investovat do jejich celkové rekonstrukce a raději koupíme autobusy nové. Mají větší kapacitu a jsou pohodlnější," řekl mluvčí podniku Martin Čulík. Dodal, že v některých částech Liberce bude nutno upravit nástupní ostrůvky, aby je mohli využívat vozíčkáři a tělesně postižení.

Za posledních pět let investoval liberecký dopravní podnik do vozového parku a rekonstrukce provozního areálu více než 1,54 miliardy korun. Na nákup a modernizaci autobusů a tramvají vynaložil přes 275 milionů korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist