https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberec-si-necha-zpracovat-hydrologickou-studii-jestedu-kvuli-zasnezovani-sjezdovek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberec si nechá zpracovat hydrologickou studii Ještědu. Kvůli zasněžování sjezdovek

14.9.2017 23:56 | LIBEREC (ČTK)
Nyní se k zasněžování skiareálu v zimě částečně využívá i pitná voda, což výrobu sněhu prodražuje v sezoně řádově o statisíce korun. Na snímku Ještěd.
Nyní se k zasněžování skiareálu v zimě částečně využívá i pitná voda, což výrobu sněhu prodražuje v sezoně řádově o statisíce korun. Na snímku Ještěd.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Liberec si nechá zpracovat hydrologickou studii Ještědu. Získaná data by měla napomoci i k zajištění dostatku vody pro zasněžování lyžařského areálu. Informovala o tom mluvčí radnice Jana Kodymová. Nyní se k zasněžování skiareálu v zimě částečně využívá i pitná voda, což výrobu sněhu prodražuje v sezoně řádově o statisíce korun.
 

"V současnosti je k dispozici jediná vodní nádrž s akumulací 14.000 metrů krychlových, přičemž by bylo už nyní v zimním období potřeba 50.000 metrů krychlových," uvedl primátor města Tibor Batthyány (býv. ANO). Retenční nádrž se plní vodou ze Slunného potoka a při plném výkonu děl a tyčí vystačí voda na tři dny zasněžování. Pro zasněžení ještědského areálu je tak potřeba nádrž třikrát naplnit.

Do budoucna může být nedostatek ještě výrazně větší. Liberec totiž momentálně jedná se slovenskou společnosti Tatry Mountain Resorts (TMR) miliardáře Igora Rattaje, která má zájem získat skiareál do pětadvacetiletého pronájmu. Pokud se tak stane, v plánech TMR je výstavba nových sjezdovek a rozšíření stávajících. "Při výhledovém rozšíření areálu na Ještědu bude pro zasněžování potřeba 150.000 metrů krychlových vody," dodal primátor.

Zakázka na studii za více než půl milionu korun je rozdělena na tři etapy, první data dostane radnice do konce května příštího roku. Radnice zakázku bez výběrového řízení přidělila Petrovi Vítovi, který má dlouholetou praxi v řešení vodohospodářských problematik. "Předmětem hydrologické studie bude zhodnocení současného hydrologického stavu včetně výhledu a návrh možných řešení zajištění potřeb vody areálu na Ještědu," dodala Kodymová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist