https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberec-v-lete-kvuli-suchu-a-kurovci-pokacel-desitky-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberec v létě kvůli suchu a kůrovci pokácel desítky stromů

3.9.2019 00:15 | LIBEREC (ČTK)
Liberec musel kvůli suchu a kůrovcové kalamitě v létě pokácet po městě skoro 80 stromů. / Ilustrační foto
Liberec musel kvůli suchu a kůrovcové kalamitě v létě pokácet po městě skoro 80 stromů. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Liberec musel kvůli suchu a kůrovcové kalamitě v létě pokácet po městě skoro 80 stromů. Zároveň poprvé kvůli dlouhodobému suchu v období plné vegetace zastavil sekání trávy a poprvé použil k zalévání mladých stromů zavlažovací vaky. Město chce podle náměstka primátora Jiřího Šolce (SLK) v obdobných opatřeních pokračovat i v dalších letech. "Chceme sekat méně, chceme více vody zadržovat v krajině a budeme i zakládat květinové louky na území města," dodal.
 

Kůrovcem je podle odhadu radnice ohroženo asi 30 procent smrků v parcích, na sídlištích a dalších plochách veřejné zeleně po městě. Jde o jednotlivé stromy i porosty. Smrky i další dřeviny navíc oslabuje sucho. V Liberci od poloviny června do začátku srpna skoro vůbec nepršelo. Podle údajů radnice přišlo jen několik krátkých intenzivních dešťů, které ale neměly šanci se do půdy vsáknout, ale spíše stékaly po povrchu. Dřevin tak usychá ve městě mnohem více než v předchozích letech. "Jedná se jak o listnaté, tak jehličnaté stromy, ale i keře, které kvůli malému množství vláhy v půdě usychají napříč celým městem," uvedl mluvčí radnice Jan Král.

Radnice na začátku července zastavila sekání městských trávníků, aby zabránila odpařování vody z půdy. "Seče byly znovu spuštěny až v srpnu. O to více se také muselo v největším horku zalévat, a to jak dřeviny a keře, tak květinové výsadby," dodal Král. Letos poprvé podle něj použili k zálivce mladých stromů zavlažovací vaky, kterých radnice koupila 100.

Liberec na kůrovcovou kalamitu, odstranění uschlých stromů a dřevin popadaných při vichřicích původně vyčlenil milion korun. Nyní musí přidat dalšího půl milionu. "Co jsme schválili na jaře, bylo příliš optimistické," uvedl náměstek. Radnice se obává, že v příštích letech to bude ještě více. Úředníci odhadují, že ročně na kácení uschlých nebo kůrovcem napadených stromů bude potřeba o dva až tři miliony korun více a další zhruba dva miliony bude nutné vynaložit na náhradní výsadbu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist