https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-firma-dodava-technologii-na-upravu-pitne-vody-do-peru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká firma dodává technologii na úpravu pitné vody do Peru

17.11.2019 00:26 | LIBEREC (ČTK)
Pitnou vodu pro obyvatele Peru pomáhá zajistit projekt liberecké společnosti Photon Water Technology. / Ilustrační foto
Pitnou vodu pro obyvatele Peru pomáhá zajistit projekt liberecké společnosti Photon Water Technology. / Ilustrační foto
Pitnou vodu pro obyvatele Peru pomáhá zajistit projekt liberecké společnosti Photon Water Technology. V Česku je firma známá především v souvislosti s projekty zaměřenými na redukci sinic a řas v koupacích nádržích. V Peru ale její malé úpravny vody zajišťují tolik potřebnou pitnou vodu v několika nemocnicích, školách i komunitách. Aktuálně tam už pracuje sedm malých úpraven, další dvě se připravují, řekl ve středu výkonný ředitel společnosti Petr Kvapil.
 

Peru se potýká s nedostatkem pitné vody, v některých oblastech je až 40 procent obyvatel bez kvalitní pitné vody. "Kvůli vulkanické a důlní činnosti je tam hodně velká kontaminace těžkými kovy, ale také arzénem a bórem. Jsou tam i místa, která tím nejsou ovlivněna, ale většina obyvatel je tím postižena," řekl Kvapil. Důsledkem znečištění vody je podle něj vysoký výskyt rakoviny žaludku a dalších nemocí.

Projekt, který má zajistit pro obyvatele Peru pitnou vodu, získal podporu České rozvojové agentury v rámci programu Partnerství se soukromým sektorem, který hradí polovinu nákladů. Agentura je státní organizací, která působí pod Ministerstvem zahraničních věcí ČR. Jejím hlavním cílem je snížení chudoby, zlepšení kvality života a podpora udržitelného rozvoje ve světě. Má na starosti přípravu, financování a monitoring podobných rozvojových projektů a jejich podporu při realizaci.

Photon Water Technology je dceřinou společností mezinárodního poskytovatele solárních řešení Photon Energy, která se zaměřuje na vývoj a poskytování systémů čištění, sanace a úpravy vody. Liberecká společnost už v Peru založila dceřinou firmu, která se zaměřuje na dodávky úpraven pro malé a střední obce a zajišťuje i jejich servis. "Není to jednoduché, do některých oblastí se lze dostat jen soukromými letadly," uvedl Kvapil.

Liberecká firma působí v Peru už třetí rok. "V návaznosti na zpracovanou studii proveditelnosti realizujeme dodávky úpraven vody pro obce v regionu Tacna a nově také pro malou komunitu v oblasti tropického deštného pralesa v regionu Cusco," řekl Kvapil. Firma zajišťuje i psychosociologickou a informační kampaň pro obyvatelstvo, spolupracuje i s Národní univerzitou Jorge Basadre Grohmanna, která se čistírenským technologiím věnuje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist