https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-spalovna-je-odstavena-kvuli-cisteni-pracky-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká spalovna je odstavena kvůli čištění pračky plynu

23.7.2001 20:18 | LIBEREC (ČIA)
Čištění pračky plynu a potrubí bylo důvodem k dnešnímu odstavení provozu liberecké spalovny. Provoz má být přerušen na dva dny. "Odstraníme zbytkové částečky dioxinů usazené v potrubí, kudy procházejí spaliny. Tak zajistíme maximální objektivitu měření, která budou ověřovat účinnost nově nainstalované technologie vstřikování aktivního uhlí," uvedl Milan Průcha, ředitel společnosti Termizo, která spalovnu provozuje.
 

Zařízení na vstřikování aktivního uhlí do proudu spalin uvedla liberecká spalovna do zkušebního provozu 18. června. Má snížit emise dioxinů ve spalinách na úroveň norem, které začnou platit 1. května 2003. To je 0,1 nanogramu dioxinů na metr krychlový spalin. Vedení Termiza odhaduje náklady na zkušební provoz na 17 milionů korun. "Je to provizorní řešení. Pokud se v půlročním provozu osvědčí, koupíme plně automatizované zařízení za 70 milionů korun," doplnil Průcha.

Aktivisté z ekologického hnutí Děti Země považují ale tento typ dioxinového filtru za levný a neúčinný. Podle Simony Jašové z libereckých Dětí Země budou proto trvat na tom, aby se funkčnost filtru ověřila nikoli jednorázovým několikahodinovým, ale nejméně čtrnáctidenním měřením obsahu dioxinů.

Ředitel Průcha připouští, že jinde osvědčený systém nemusí být v Liberci funkční. "Připravujeme se na všechny možnosti, vypisujeme zároveň výběrové řízení na dodavatele velkého dioxinového filtru v hodnotě 200 milionů korun," upřesnil. Liberecká spalovna byla postavena za 1,675 miliardy korun a zahájila provoz v říjnu 2000. Denně zlikviduje asi 400 tun komunálního odpadu z Liberecka i okolních regionů. O začátku provázejí spalovnu silné protesty ekologických aktivistů, kteří upozorňují především na neúnosnou míru škodlivých dioxinů unikajících do ovzduší.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist