https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-spalovna-likviduje-odpad-se-slevou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká spalovna likviduje odpad se slevou

1.9.2002 13:26 | LIBEREC (ČIA)
Téměř 70 tun povodňového odpadu již evidovala liberecká spalovna Termizo. ČIA to dnes potvrdila obchodní ředitelka Termiza Jana Eichlerová. Většina odpadu pocházela z Mělnicka. "Šlo o komunální odpad od občanů, jehož likvidaci potvrdila krizová centra. Za službu jsme poskytli finanční úlevu," řekla Eichlerová s tím, že nikdo jiný spalovnu o pomoc nepožádal.
 

Podle Ctirada Mikeše z Městského úřadu v Mělníce je město doslova odpadem zavaleno. "Takové množství odpovídá nejméně celoročnímu objemu," konstatoval Mikeš. Dodal, že občané za odvoz odpadu nic neplatí. Připustil, že bezplatné služby zneužívají občané, kteří zaplaveni nebyli, ale chtějí se zbavit nepotřebných věcí. "Zavádět poplatky ale ještě nebudeme. Vždyť každý občan by musel za likvidaci hromad odpadů podle odhadu zaplatit zhruba 30 tisíc korun," řekl Mikeš.

Obce ukládají většinou povodňový odpad na nejbližší skládky. Podle Eichlerové je ale výhodnější a bezpečnější jeho zničení ve spalovně. Vodou znehodnocené věci jsou vlhčí a spalovna je musí kombinovat se suchým odpadem, ale velké problémy při spalování nevznikají.

Liberecká spalovna byla postavena za 1,675 miliardy korun a zahájila provoz v říjnu 2000. Denně zlikviduje asi 400 tun komunálního odpadu z Liberecka i okolních regionů. Má roční kapacitu 96 tisíc tun odpadů. Při jeho likvidaci je schopna vyprodukovat 650 tisíc gigajoulů tepla a osm tisíc megawattů elektřiny. Spalovna předpokládá, že její letošní tržby vzrostou meziročně zhruba o deset procent na 182,4 milionu korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist