https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-spalovna-odmita-namitky-aktivistu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká spalovna odmítá námitky aktivistů

6.8.2002 09:21 | LIBEREC (ČIA)
Argumenty ekologických aktivistů o škodlivém provozu spalovny v Liberci jsou nepodložené a z větší části smyšlené. ČIA to dnes řekl ředitel spalovny Milan Průcha. Dodal, že v současné době liberecká spalovna plní všechny platné evropské normy týkající se unikajících škodlivých látek ve spalinách.
 

Společnost Termizo, která spalovnu postavila a provozuje, investovala loni 17 milionů korun do protidioxinového zařízení. To je založeno na vstřikování aktivního uhlí do proudu spalin a podle Průchy dostatečně snižuje množství dioxinů unikajících do vzduchu. Obsah látek typu PCDD/F je 0,369 nanogramu na metr krychlový. Platná norma pro libereckou spalovnu je dva nanogramy.

Ekologičtí aktivisté ale upozorňují také na to, že spalovna míchá toxický popílek se škvárou a vyváží ho potom na skládku v Košťálově na Semilsku. Podle Jindřicha Peterlíka z hnutí Arnika by ho měla vyvážet čistý bez škváry na jednodruhovou skládku odpadů. "Popílek ze spalovny obsahuje velké množství nebezpečných dioxinů," tvrdí Petrlík. Podle Průchy je ale míchání popílku se škvárou v souladu se všemi právními předpisy a Termizo má na tuto činnost patřičná povolení. "Směs popílku a škváry je dokonce pro své výborné vlastnosti používána na skládce v Košťálově jako výrazný komponent při rekultivaci a v žádném případě se z této směsi neuvolňují škodliviny," tvrdí mediální zástupce spalovny Jan Široký.

Liberecká spalovna byla postavena za 1,675 miliardy korun a zahájila provoz v říjnu 2000. Denně zlikviduje asi 400 tun komunálního odpadu z Liberecka i okolních regionů. Od začátku provázejí spalovnu protesty ekologických aktivistů. Hnutí Arnika zahájilo koncem července další kampaň za uzavření spalovny.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist