https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-spalovna-zahajila-zkusebni-provoz-protidioxinoveho-zarizeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká spalovna zahájila zkušební provoz protidioxinového zařízení

18.7.2001 15:16 | LIBEREC (ČIA)
Zkušební provoz protidioxinového zařízení, který dnes v Liberecké spalovně zahájila akciová společnost Termizo, si vyžádá 17 milionů korun. Potvrdil to ředitel společnosti Milan Průcha. Zařízení je podle něj založeno na vstřikování aktivního uhlí a má podle něj snížit množství dioxinů unikajících do vzduchu při spalování odpadu na evropské normy, tedy 0,1 nanogramů dioxinů na jeden metr krychlový spalin. "Spalovna Liberec se tímto zařízením výrazně přiblíží k celosvětovému trendu spalování komunálního odpadu bez škodlivých vlivů na životní prostředí," prohlásil Průcha.
 

Liberecká spalovna byla postavena za 1, 675 miliardy korun a zahájila provoz v říjnu 2000. Denně zlikviduje asi 400 tun komunálního odpadu z Liberecka i okolních regionů. O začátku provázejí spalovnu silné protesty ekologických aktivistů, kteří upozorňují především na neúnosnou míru škodlivých dioxinů unikajících do ovzduší při spalování komunálního odpadu. Podle Průchy jsou protesty aktivistů neopodstatněné, protože letošní březnová měření prokázala, že množství dioxinů 1,25 nanogramů v jednom metru krychlovém spalin je pod normou podmiňující provoz spalovny.

Podle aktivistů s ekologického sdružení Děti Země je ale stávající opatření Termiza nedostatečné. "Obáváme se, že jde o levný filtr vyráběný firmou Von Roll. Ten už byl testovaný v Holandsku a odborné posudky ho označily za nefunkční," komentuje poslední aktivitu Termiza Simona Jašova z liberecké pobočky sdružení Děti Země. Dodala, že Děti Země budou trvat na tom, aby se funkčnost filtru ověřila nikoliv několikahodinovým jednorázovým, ale minimálně čtrnáctidenním měřením.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist