https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-zoo-ma-mlade-soba-karelskeho-a-dve-kone-prevalskeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká zoo má mládě ohroženého finského soba a dvě koně Převalského

5.6.2021 00:40 | LIBEREC (ČTK)
V liberecké zoo se narodil sob karelský. Je to podruhé od roku 2013, kdy zahrada s chovem tohoto ohroženého finského sudokopytníka začala. V Liberci se narodili také dva koně Převalského, informovala mluvčí zahrady Barbara Tesařová.
 

Sob karelský ve volné přírodě žije výhradně ve Finsku, a to ve dvou izolovaných populacích, z nichž každá čítá něco přes 1000 jedinců. Liberecká zoo má jednoho samce a dvě samice a jedné z nich se loni narodila samička. Tentokrát je matkou druhá, devítiletá nezkušená samice, které se nikdy předtím nepodařilo zabřeznout. "Takže to pro nás bylo veliké překvapení a malý zázrak. Přestože se jedná o prvorodičku, o mládě se zatím stará naprosto perfektně a malý sob prosperuje," uvedl zoolog Luboš Melichar.

V Liberci se daří rozmnožovat i populaci ohroženého koně Převalského, který ve volné přírodě vyhynul na konci 60. let 20. století. Zoo má od roku 2017 tři samice a o rok později přicestoval hřebec, který malou skupinu vzácných asijských lichokopytníků doplnil. "Zvířata si na sebe zvykla a tvoří sourodou skupinu, což dokazují i pravidelné úspěšné odchovy. Za tři roky přišlo v Liberci na svět již šest mláďat," uvedla Tesařová. Tři klisničky narozené v minulých letech liberecké zoo nedávno transportovala do zahrady v rakouském Grünau. Letos se v Liberci narodili samec a samička, 3. a 21. května.

Podle Tesařové hříbata i mladý sob obývají venkovní výběhy od prvních dní po narození. "A tak jsou pro návštěvníky zoo při troše štěstí snadno pozorovatelná," dodala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist