https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-zoo-ma-poprve-supy-himalajske-jde-o-prvni-odchov-v-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká zoo má poprvé supy himálajské, jde o první odchov v ČR

28.11.2016 15:30 | LIBEREC (ČTK)
Poprvé v téměř stoleté historii liberecké zoo mohou její návštěvníci vidět v expozici supy himálajské. Jde o první mláďata tohoto druhu, která se podařilo v republice odchovat. ČTK to dnes řekla mluvčí zoo Barbara Tesařová.
 

V expozici je samec a samička tohoto ohroženého druhu teprve několik dnů, i když se vylíhli už na jaře. "Jsou zvyklí být co nejdéle s rodiči," uvedl liberecký zoolog Jan Hanel. U svých biologických rodičů ale mláďata nebyla. Jeden měl jako náhradní matku samici supa hnědého. "Bral ji jako rodiče, krmila ho," řekl zoolog. Druhé mládě bylo oddělené v sousední voliéře, aby s nimi mělo alespoň vizuální kontakt. "Dohromady jsme je dát nemohli. Jsou od sebe asi o 30 dnů, navíc supi mají jen jedno mládě," uvedl Hanel.

Liberečtí zoologové mají na jejich úspěšném odchovu velkou zásluhu. Vejce snesla samice z páru, který má zoo v Ústí nad Labem. Odchov se tam ale v minulých letech ani jednou nezdařil, proto bylo první letošní vejce dané do umělého odchovu v Liberci, kde s tím mají velké zkušenosti. Liberecká zoo dokonce jako první na světě po umělém oplodnění odchovala mládě orla křiklavého. Také u supa je podle Hanela odchov velmi náročný.

"Inkubace supího vejce je dost složitá. Je jedna z nejdelších u ptáků, trvá asi 55 dnů. Během té doby musí vajíčko ztratit určitou hmotnost odpařováním," uvedl. Aby toho dosáhli, bylo vajíčko v líhni pod každodenní kontrolou. "Museli jsme do něj i vyhoblovávat dírky, aby se více odpařovalo," uvedl Hanel.

První mládě se vylíhlo na začátku května v Liberci, druhé za asistence libereckých zoologů na konci května v Ústí nad Labem. I toto mládě se ale krátce poté přemístilo do Liberce. Mláďata jsou nyní spolu, i když nemohou vytvořit chovný pár. "Určitě je přepárujeme, pohlavně dospělí ale budou až v několika letech. Teď je spíše důležité, aby byli spolu, protože sup je sociálně žijící pták a potřebuje kontakt s tím svým druhem," řekl zoolog. Sup himálajský patří mezi největší supy na světě. V republice ho kromě Liberce a Ústí mohou vidět už jen návštěvníci zoo ve Zlíně. Mláďata jsou v Liberci v expozici dravých ptáků. Zoo má jednu z nejbohatších kolekcí v Evropě, tvoří ji více než dvacet dravců a sov.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Marek Kuntoš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist