https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-zoo-se-chce-vyrazne-rozsirit-skoro-o-dvojnasobek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká zoo se chce výrazně rozšířit, skoro o dvojnásobek

9.2.2019 04:40 | LIBEREC (ČTK)
Plocha liberecké zoo by za několik let mohla být oproti dnešku skoro dvojnásobná
Plocha liberecké zoo by za několik let mohla být oproti dnešku skoro dvojnásobná
Foto | Free.riders / Wikimedia Commons
Plocha liberecké zoo by za několik let mohla být oproti dnešku skoro dvojnásobná a návštěvníci by mohli vidět třeba i tygry ussurijské, medvědy či vlky. Zatím jde ale jen o záměr, který bude zrealizován nejdřív za dva roky. Zatím se ani neví, kolik rozšíření bude stát a z čeho se zaplatí. "V tuto dobu se pohybujeme ve fázi přípravy dokumentů, iniciace strategické změny územního plánu a souvisejících věcí," řekl dnes novinářům náměstek primátora Ivan Langr (SLK). Liberec je vlastníkem zoo, vedení města záměr na rozšíření zatím podporuje.

 

Liberecká zoo se rozkládá na ploše téměř 14 hektarů, vznikla v údolí potoka v Lidových sadech na podzim 1919 a je nejstarší zoo v Česku i na Slovensku. V plánu je její rozšíření zhruba o deset hektarů za Sovovu ulici, do oblasti, kde je dnes zchátralý přírodní amfiteátr. Zoo by tam chtěla přemístit některé druhy, které chová nyní, i druhy, jež zatím v Liberci nejsou. Zástupce zoo Aleš Kočí dnes před novináři zmínil tygry ussurijské, medvědy, vlky.

Rozšíření plánuje zoo s ohledem na současný trend v chovu chráněných zvířat, co nejvíce jim přizpůsobit podmínky v zajetí jejich potřebám. Dosud to řešila tím, že počet chovaných zvířat snižovala a spojovala výběhy. "Nemůžeme toto donekonečna dělat," řekl Kočí. Ještě před pěti lety měla zoo kolem 170 druhů s 950 zvířaty, nyní udává zhruba o deset druhů a 110 jedinců méně. Rozšíření potřebuje zahrada podle své mluvčí Barbary Tesařové i kvůli chystanému zákonu, který bude podmínky pro chov chráněných zvířat dále zpřísňovat. "Víme, že řada našich stávajících výběhů nebude tyto podmínky splňovat," dodala.

Zoologická zahrada v Liberci patří mezi nejnavštěvovanější místa v Libereckém kraji, loni jí prošlo 368.195 návštěvníků. Rozšíření není jediným jejím záměrem na zlepšení zázemí pro zvířata. V plánu má i vybudování africké planiny s novým slonincem a rekonstrukci dalších pavilonů. Připravuje také úpravu výběhů antilop koňských, mravenečníků a sambarů skvrnitých.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Marek Kuntoš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist