https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-zoo-se-po-8-letech-dockala-mladete-zoborozce-sedoliceho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká zoo se po 8 letech dočkala mláděte zoborožce šedolicého Video

17.11.2020 00:55 | LIBEREC (ČTK)
Zoborožec šedolící patří s délkou těla 75 až 80 centimetrů a hmotností kolem 1,5 kilogramu mezi větší druhy zoborožců. Ve volné přírodě obývají stálezelené lesy ve východní Africe.
Zoborožec šedolící patří s délkou těla 75 až 80 centimetrů a hmotností kolem 1,5 kilogramu mezi větší druhy zoborožců. Ve volné přírodě obývají stálezelené lesy ve východní Africe.
Osm let čekala liberecká zoo na úspěšný odchov zoborožce šedolícého. Přestože má tento druh ptáků od roku 2012, prvního mláděte se dočkala až letos, informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová.
 

Vylíhnutí mláděte považují liberečtí zoologové za výjimečný chovatelský úspěch. "Je to pro nás obrovská radost, protože přirozený odchov zoborožců v lidské péči je náročný a nedochází k němu často," uvedl kurátor chovu ptáků Jan Hanel. Aktuálně se chovu zoborožců šedolících v Evropě věnuje 38 zahrad a úspěšně se je letos podařilo odchovat v šesti z nich.

Stejně jako ostatní druhy zoborožců mají i šedolící specifické hnízdní chování. "Samice se zazdí pomocí směsi z trusu, zeminy a ovoce uvnitř stromové dutiny a nechá pouze malý otvor, kterým jí samec dodává potravu," uvedl Hanel. Přestože se mláďata líhnou přibližně po měsíci od snesení vajec, samice s nimi zůstává zazděná v dutině několik dalších týdnů, dokud ptáčata nedorostou.

Liberecké ptáče zoborožce šedolícého se vylíhlo na přelomu července a srpna a zůstalo zazděné s matkou více než dva měsíce. Samice strávila v bezpečí dutiny 115 dní. Malé ptáče je samec a podle zoologů se má čile k světu. "Mládě zatím perfektně prospívá, a tak doufáme, že se mu bude dařit i nadále," dodal Hanel. Až pohlavně dospěje, což u tohoto druhu nastává mezi třetím a pátým rokem života, bude mladý samec s největší pravděpodobností převezen do jiné zoo.

Zoborožec šedolící patří s délkou těla 75 až 80 centimetrů a hmotností kolem 1,5 kilogramu mezi větší druhy zoborožců. "Poznávacím znamením je výrazná, mohutná, krémově zbarvená přilbice, která je patrná především u samců. Samice mívají tento hřeben redukovaný," uvedla Tesařová. Ve volné přírodě obývají stálezelené lesy ve východní Africe. "V horských lesích severní Tanzanie a pobřežních lesích Keni patří mezi nejběžnější zoborožce, ale v Zimbabwe jsou ohroženi kvůli ničení přirozeného životního prostředí," uvedla mluvčí liberecké zoo. Po většinu roku žijí tito zoborožci v párech, ale mimo období hnízdění vytvářejí při hledání potravy hejna, která čítají až stovky jedinců. Živí se ovocem, hmyzem, malými ptáky, hlodavci, malými plazy a jinými živočichy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist