https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-zoo-v-roce-2001-vydelala-20-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká ZOO v roce 2001 vydělala 20 milionů korun

3.2.2002 14:02 | LIBEREC (ČIA)
Celkem 20 milionů korun vydělala loni vlastní hospodářskou činností liberecká zoologická zahrada. Dnes to potvrdil ředitel zahrady Josef Janeček. "Naše zahrada je soběstačná z více než 50 procent, to je mezi evropskými zoologickými zahradami unikát. Většinou pokryjí zahrady svými příjmy asi třetinu nákladů," řekl Janeček.
 

Ke stabilnímu příjmu liberecké ZOO patří podle Janečka kromě vstupného také prodej mláďat. V loňském roce liberecká zahrada nakoupila a vyměnila zvířata asi za 700 tisíc korun, byla mezi nimi i mláďata kozorožce dagestánského do americké ZOO v San Diegu nebo prodej žirafího samce do Říma. "Díky prodeji našich mláďat jsme si mohli v roce 2000 například v Moskvě koupit za sedm tisíc amerických dolarů samce orla kamčatského, kterého jsem sháněl pět let," řekl Janeček.

Liberecká zahrada chová 158 zvířecích druhů, z nichž 27 je na seznamu evropských záchranných programů pro zvířata ohrožená vyhynutím. Patří mezi nejprestižnější světové zoologické zahrady a je členem Světové asociace zoologických zahrad. Ročně ji navštíví asi 360 tisíc lidí. Je příspěvkovou organizací města Liberce. Liberecký magistrát na její provoz od roku 1995 přispívá stabilní částkou 14 milionů korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist