https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-zoo-zacala-chovat-ohrozene-leguany-fidzijske
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká zoo začala chovat ohrožené leguány fidžijské

29.10.2022 00:14 | LIBEREC (ČTK)
Liberecká zoo začala chovat ohrožené leguány fidžijské. Dvojici tropických ještěrů má v pavilonu tropů ve společné expozici s jiným druhem plazů, s tilikvami obrovskými. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová.
 

"V českých zoologických zahradách je leguán fidžijský chován poměrně vzácně. Kromě Liberce ho návštěvníci mohou spatřit pouze v zoo v Jihlavě a Plzni," uvedla Tesařová.

Jde o smaragdově zeleného ještěra, který se ve volné přírodě vyskytuje na ostrovech Lau v souostroví Fidži v Tichém oceánu. Spatřit ho lze i na souostroví Tonga, kam byl přibližně před 300 lety uměle zavlečen člověkem. Ve své domovině obývá především tropické nížinné lesy na pobřeží a mokřady. Významnou část dne tráví na větvích stromů, kde i vyhledává potravu, především květy, listy nebo ovocné plody.

"Tito plazi jsou na pohled velmi atraktivní. Samci mohou měřit až 80 centimetrů a na svém výrazně zeleném těle mají dva až čtyři bílomodré pruhy. Samice jsou oproti nim menší a celé zelené. V naší expozici máme zástupce obou pohlaví, a tak návštěvníci mohou tuto jejich výraznou pohlavní dvojtvárnost snadno pozorovat," uvedla zooložka Petra Hnidová.

Leguán fidžijský patří mezi druhy, kterým hrozí vyhubení. "Ve volné přírodě je nejvíce ohrožen ztrátou přirozeného prostředí a nepůvodními predátory, jako jsou toulavé kočky, krysy nebo promykovité šelmy, které na ostrovy v minulosti zavlekl člověk. Zmínění savci loví a požírají leguání vajíčka, mláďata i dospělé jedince. Mezinárodní obchod s jedinci odchycenými z volné přírody je přísně zakázán," dodala Hnidová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist