https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-zoo-zacala-s-chovem-vzacnych-plazu-gekonu-modrych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká zoo začala s chovem vzácných plazů, gekonů modrých

6.7.2021 01:10 | LIBEREC (ČTK)
Gekon získal své druhové jméno podle zbarvení těla dospělých samců, které je modré s černými pruhy na hrdle.
Gekon získal své druhové jméno podle zbarvení těla dospělých samců, které je modré s černými pruhy na hrdle.
Liberecká zoo začala s chovem vzácných gekonů modrých. Dvojici těchto kriticky ohrožených plazů získala z německé zoologické zahrady v Lipsku, informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová.
 

Chovu gekonů modrých, kteří mají na délku až osm centimetrů, se podle Tesařové zahrady běžně nevěnují. "V České republice je kromě liberecké zoo chová pouze Zoo Plzeň," uvedla.

Mladé, jeden a půl roku staré sourozence, zoologové umístili v Liberci do nového terária v přízemí pavilonu tropů. "Naší snahou je získat další nepříbuzné jedince a vytvořit chovné páry. Gekon modrý je totiž druh, jehož početnost ve volné přírodě vlivem člověka rapidně klesá, a jeho přežití na naší planetě tak může záležet právě na úspěšném a především koordinovaném chovu v lidské péči," uvedla zooložka Petra Hnidová.

Gekoni modří se vyskytují ve volné přírodě pouze ve dvou lokalitách ve východní Tanzanii v Africe, a to v chráněných přírodních rezervacích Ruvu a Kimboza. Jde o malé fragmenty tropického lesa, jejichž rozloha činí přibližně čtyři kilometry čtvereční. "Kromě odlesňování za účelem ilegální těžby dřeva, zlata a drahokamů jsou pro ně hrozbou také pytláci lovící gekony pro prodej převážně evropským a americkým soukromým chovatelům či invazivní šíření nepůvodní dřeviny cedru španělského. Ten z lesa postupně vytlačuje původní pandán, v jehož korunách gekoni modří výlučně žijí," dodala Hnidová.

Gekon získal své druhové jméno podle zbarvení těla dospělých samců, které je modré s černými pruhy na hrdle. Oproti tomu jsou samice hnědé až olivově zelené. Stejné zbarvení jako samice mají i pohlavně nedospělí nebo podřízení samečci. Jako ostatní ještěři tráví gekoni modří většinu dne prolézáním stromů a vyhledáváním potravy, kterou tvoří zejména drobný hmyz a nektar rostlin. "Našim gekonům obohacujeme jídelníček kromě octomilek a drobných cvrčků i malými kousky zralého ovoce nebo dětskou neslazenou přesnídávku v BIO kvalitě," řekla Hnidová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist