https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-zoo-zdrazi-vstupne-a-otevre-zitra.olomoucka-zoo-dokoncuje-pripravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká zoo zdraží vstupné a otevře zítra. Olomoucká zoo dokončuje přípravy Aktualizováno

29.4.2020 00:14 | LIBEREC (ČTK)
Zoo Liberec se otevře 30. dubna po 48 dnech. / Ilustrační foto
Zoo Liberec se otevře 30. dubna po 48 dnech. / Ilustrační foto
Zdroj | ZOO Liberec
Liberecká zoo po třech letech zvýší vstupné, zhruba o pětinu. Důvody jsou rostoucí náklady na provoz a nucené uzavření kvůli koronaviru. Znovu přístupná bude od čtvrtka 30. dubna, denně se dovnitř dostane maximálně 1950 lidí. V tiskové zprávě o tom včera informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová. Přípravy na znovuotevření dokončují také v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce, jejímiž branami by návštěvníci měli začít opět proudit v nejbližších dnech, zřejmě na přelomu měsíce, řekl to ředitel zoo Radomír Habáň.
 

Zahrada se otevře 30. dubna po 48 dnech. Vstupenku bude možné koupit jen elektronicky a její platnost bude 24 hodin. "Tímto způsobem budeme moci kontrolovat počet prodaných vstupenek, protože naší povinností je také uhlídat maximální denní návštěvnost na úrovni 150 osob na jeden hektar rozlohy zoo," uvedl včera ředitel zoo David Nejedlo. Zahrada má 13 hektarů.

Přístupné budou z nařízení vlády zatím jen venkovní expozice. Zavřené tak zůstane dětské hřiště, kontaktní zoo či prodejna suvenýrů. Nebude jezdit vláček a z konzumačních zón budou dočasně odstraněné stoly a lavice. Kratší bude otevírací doba a to od 9:00 do 17:00 s tím, že do zoo bude možné přijít nejpozději v 16:00. "Zkrácením otvírací doby vyhovíme nařízení vlády, aby nedocházelo k osobnímu kontaktu s pracovníky, kteří se starají o zvířata. Naši chovatelé a zoologové potřebují čas na svou práci mimo návštěvnické hodiny a v tomto smyslu mají i oni upravenou pracovní dobu," dodal včera Nejedlo.

Základní cena vstupného stoupne o 30 korun, v letní sezoně na 160 korun a v zimní na 130 Kč. Zlevněná vstupenka pro děti, studenty, seniory, osoby se zdravotním omezením bude v hlavní sezoně za 120 korun a ve vedlejší za 90 Kč. Při elektronickém zakoupení vstupenky, což bude zpočátku až do odvolání povinné, bude zoo poskytovat slevu deset korun. "Zahrada tím chce motivovat návštěvníky, aby společně s ní podporovali šetrnější způsob života a nepodíleli se na produkci zbytečného odpadu," uvedla včera Tesařová.

Jako hlavní důvod navýšení cen vstupného zoo uvádí zvyšující se náklady na provoz. Dalším jsou finanční ztráty způsobené nařízeným uzavřením areálu v souvislosti s koronavirem. Za sedm týdnů přišla zahrada o více než šest milionů korun. "Když navíc srovnáme ceny vstupenek k nám do zoo s jinými kulturně vzdělávacími institucemi v Libereckém kraji, stále se pohybujeme na té nižší hranici. Pevně proto věřím, že nás veřejnost svou návštěvou podpoří a svou přízeň nám zanechá i nadále. Pro ty nejvěrnější návštěvníky, držitele zlevněných nepřenosných permanentek, se navíc cena téměř nenavýší," dodal Nejedlo. Zahrada patří mezi nejnavštěvovanější cíle v Libereckém kraji. Loni si nejstarší zoo v republice prohlédlo 402.193 lidí, což byla její třetí nejvyšší návštěvnost v historii.

Lev berberský v olomoucké zoo.
Lev berberský v olomoucké zoo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Olomouc

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce otevře své brány ve čtvrtek. Návštěvníci se zatím budou moci pohybovat pouze po jejím venkovních areálu, vstupenky budou k dostání jen na webu. Dnes to sdělil ředitel zoo Radomír Habáň. Svatokopecká zoologická zahrada byla stejně jako další zařízení tohoto typu uzavřena v polovině března rozhodnutím vlády kvůli epidemii nového typu koronaviru.

"Pokladna bude uzavřena a pro vstup budou sloužit jen dva krajní turnikety, aby lidé neprocházeli blízko sebe," uvedl Habáň. V zoo bude rozmístěno deset stojanů s dezinfekcí, informační tabule a rozestup laviček na odpočinkových místech bude čtyřmetrový. "Pravidelné upozornění na hygienické opatření budeme vysílat každých třicet minut rozhlasem," podotkl Habáň. V zoo bude otevřeno občerstvení. Safari vláček se rozjede, až když budou otevřeny také pavilony, tedy od 25. května.

Za první měsíc preventivního uzavření olomoucká zoo přišla na tržbách o více než dva miliony korun, ztráty jsou nyní ještě vyšší. Zoo musela omezit investice, aby měla peníze na základní provozní výdaje. Zoo na Svatém Kopečku patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba půlku částky potřebné na provoz.

Šimpanz v hodonínské zoologické zahradě.
Šimpanz v hodonínské zoologické zahradě.
Foto | Radomír Dohnal

Hodonínská zoo znovu otevře po vynucené uzavírce kvůli koronaviru ve čtvrtek 30. dubna. Vstupenku je možné si on-line zakoupit už dnes. V tiskové zprávě to uvedl ředitel zoo Martin Krug.

On-line prodej vstupenek musela hodonínská zoo nejdříve zajistit, podobná nutnost zdržela otevření i dalších zoologických zahrad po republice. Nyní už se vstupenky do hodonínské zoo dají zakoupit na webu.

"Platí, že počet osob pro hodonínskou zoo na jeden den, vzhledem k její rozloze, nesmí přesáhnout 900 návštěvníků za den. Do toho počítáme cca 50 návštěvníků, kteří mají zakoupenou celoroční permanentku," uvedl ředitel. Dále také platí, že bude nepřístupné dětské hřiště, zvláštní režim bude i v provozovnách občerstvení. "Rovněž nebude možné využití atrakcí, jako je dětský skákací hrad či trampolíny anebo dětský kolotoč," doplnil ředitel.

Kvůli on-line vstupnému na začátku týdne neotevřel ani vyškovský zoopark s dinoparkem, otevření je v plánu v pátek 1. května. Hodonínská zahrada patří v Unii českých a slovenských zoo k těm nejmenším. Návštěvníci v ní uvidí přes 1000 zvířat asi 280 druhů. Loni do ní zavítalo 195.403 lidí.

Také vlašimská paraZOO, v níž jsou převážně handicapovaná zvířata, se v pátek opět otevře návštěvníkům. Nepřístupná bude pouze vnitřní expozice dravců a sov. Vstupenky bude možné kupovat v předprodeji na e-shopu nebo na místě prostřednictvím QR kódu, u vstupu budou mít návštěvníci k dispozici dezinfekci, uvedla vedoucí paraZOO Alena Konvalinová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist