https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-zoo-ziskala-do-chovu-par-vzacnych-supu-africkych-jinde-v-cr-nejsou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká zoo získala do chovu pár vzácných supů afrických, jinde v ČR nejsou

24.2.2024 00:35 | LIBEREC (ČTK)
V minulosti byli supi tohoto druhu jedněmi z nejrozšířenějších dravých ptáků v Africe, nyní jsou na pokraji vyhubení.
V minulosti byli supi tohoto druhu jedněmi z nejrozšířenějších dravých ptáků v Africe, nyní jsou na pokraji vyhubení.
Foto | Alexf / Wikimedia Commons
Liberecká zoo získala pár vzácných supů afrických. Patří mezi jedny z nejohroženějších dravců na světě a momentálně je nechová žádná jiná zoo v Česku, informovala mluvčí zahrady Barbara Tesařová.
 

V minulosti byli supi tohoto druhu jedněmi z nejrozšířenějších dravých ptáků v Africe, nyní jsou na pokraji vyhubení. Populace supů afrických v divoké přírodě klesla za poslední tři generace o 81 procent a v některých státech západní Afriky nejsou vůbec. Jednou z hlavních příčin je cílená otrava člověkem. "V Africe pytláci záměrně tráví mršiny svých trofejí, především slonů a nosorožců, aby se supi nad mrtvými těly zvířat nehromadili. To by vedlo k prozrazení polohy pytláků a jejich nelegálních aktivit. Jedna otrávená mršina může zabít i několik set supů," řekl liberecký zoolog Jan Hanel.

Rozšířit jejich populaci se zatím příliš nedaří ani v zoologických zahradách. Podle Hanela tento druh chová 36 institucí na světě, úspěšně odchovat mládě se ale za poslední rok podařilo jen třem. Liberecká zoo získala pár, který se v minulosti úspěšně rozmnožil. Oba jedince zahradě poskytnul německý soukromý chovatel, který se ze zdravotních důvodu nemohl dále o dravce starat. Podle Hanela jde o cenný pár. "Ta rarita není jenom v tom, že je tady vůbec máme, ale důležité je, že tu jsou ptáci, kteří byli získání z přírody před více než 20 lety. Takže nesou geny, které už v přírodě nejsou. Proto jsou cenní nejenom pro nás, ale pro celý záchovný program," dodal zoolog.

Stejně jako u většiny dravých ptáků, tak i u tohoto páru je právě hnízdní sezona. "Liberečtí chovatelé se proto pro ně pokusili ve voliéře vybudovat identické hnízdo, jaké měli supi v Německu, s nadějí, že dravci úspěšnou reprodukci zopakují i v Liberci již v letošním roce," uvedla mluvčí zoo.

Návštěvníci zahrady vzácný pár supů zatím neuvidí. "Nějakou dobu si je necháme v zázemí. Je to ze dvou důvodů. Za prvé je to poprvé, kdy je tady máme. Potřebujeme si je takzvaně trošku ošahat a potřebujeme vidět, jak se chovají. A za druhé nejsou zvyklí na návštěvníky, takže mi je pomaličku musíme tomu naučit," dodal Hanel.

Sup africký je středně velký dravec s délkou těla 90 až 100 centimetrů a rozpětím křídel až 2,2 metru. V Africe obývá savany, pouště i hornaté oblasti jižně od Sahary a živí se mršinami uhynulých zvířat. Stejně jako ostatní supi má v živočišné říši rekordní kyselost žaludečních šťáv – menší než 1. "To mu umožňuje strávit a rozložit bakterie a viry, které jsou původci nemocí, jako je například vzteklina, tuberkulóza nebo cholera. Mršinu navíc hejno supů zpracuje během několika desítek minut, čímž chrání vodní zdroje a brání šíření nemocí. V ekosystému tak má nezastupitelnou sanitární úlohu," dodala Tesařová. Supi afričtí nejsou jediní dravci v Africe, kteří se ocitli na prahu vyhubení. Stejnému riziku čelí i supi kapucíni, supi krahujoví a supi chocholatí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist