https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-zoologicka-dnes-dostane-noveho-orangutana
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká zoologická dnes dostane nového orangutana

6.12.2001 10:15 | LIBEREC (ČIA)
Chovný pár orangutanů sumaterských bude mít ode dneška jako jediná v České republice liberecká zoologická zahrada. Ředitel zahrady Josef Janeček potvrdil, že do Liberce přijede devětadvacetiletý samec ze ZOO v německém Duisburgu. "Nahradí Oskara, který před dvěma lety zemřel na infarkt a je preparovaný v pražském Národní muzeu," řekl Janeček.
 

Nový orangutan váží 150 kilogramů a jmenuje se Jolo. Od narození byl sám a nikdy nezplodil žádné potomky. "Máme trochu obavy, ale jiný samec v Evropě nebyl volný," řekl Janeček.

Původní chovný pár libereckých orangutanů sestavili evropští zoologové pomocí počítače na základě genetických předpokladů. Tehdy devatenáctiletá Wilhelma přijela do Liberce z francouzské Safari de Peaugres, sedmadvacetiletý Oskar z britského Chesteru. Před třemi lety se jim narodil sameček Ziki.

Orangutani patří mezi ohrožené druhy. Liberecká zoologická zahrada má ve své péči 27 zvířecích druhů zařazených do Evropských záchovných programů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist