https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecke-zoo-se-podarilo-poprve-uspesne-odchovat-pasovce-kuloviteho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecké zoo se podařilo poprvé úspěšně odchovat pásovce kulovitého

10.4.2021 00:48 | LIBEREC (ČTK)
"Porody pásovců jsou i v českých zoologických zahradách poměrně běžné, vzácné jsou ale právě jejich odchovy. Samice se často po porodu přestane o mládě starat," uvedla Gremlicová.
"Porody pásovců jsou i v českých zoologických zahradách poměrně běžné, vzácné jsou ale právě jejich odchovy. Samice se často po porodu přestane o mládě starat," uvedla Gremlicová.
Liberecké zoo se podařilo poprvé úspěšně odchovat pásovce kulovitého. Považuje to za velký úspěch, v českých zoo se to podle její zooložky Doroty Gremlicové podaří vzácně.
 

S chovem pásovců začala liberecká zoo loni na jaře a po necelém roce se dočkala i prvního prospívajícího mláděte. Narodilo se 4. března, kdy mělo 90 gramů. Nyní váží skoro půl kilogramu, také již vidí a pod dozorem matky pomalu prozkoumává expozici v pavilonu tropů. "Porody pásovců jsou i v českých zoologických zahradách poměrně běžné, vzácné jsou ale právě jejich odchovy. Samice se často po porodu přestane o mládě starat," uvedla Gremlicová.

To byl případ i prvního mláděte, které se libereckým pásovcům kulovitým narodilo loni na podzim. Nezkušená samice se o něj tehdy nedokázala postarat a odchov se nezdařil. "Pásovci všeobecně nepříliš dobře regulují tělesnou teplotu a mláďata jsou na její výkyvy obzvláště citlivá, proto je velice důležité poskytnout samici při odchovu dostatek materiálu na hnízdo. V prvních dnech po narození mláděte je možné vidět, jak ho matka přenáší na místo s ideální teplotou nebo si ho důkladně zahrabává," dodala Gremlicová.

Zoo Liberec začala s chovem pásovců kulovitých v dubnu 2020, kdy z brněnské zoologické zahrady přicestoval tehdy sedmiměsíční samec. O dva měsíce později k němu přibyla o rok starší samička, která se narodila v zoologické zahradě v Beauval ve Francii. V liberecké zoo společně obývají sdílenou expozici s ary hyacintovými v pavilonu tropů. Pohlaví měsíčního mláděte zatím zoologové v Liberci neznají. Při sebemenším vyrušení se totiž pevně stáčí do klubíčka a chovatelům tak neumožňuje ho důkladně prohlédnout.

Pásovec kulovitý se vyskytuje v travnatých oblastech a mokřadech poblíž suchých lesů v Jižní Americe. Jeho obvyklou potravu v přírodě tvoří bezobratlí živočichové, zejména mravenci, termiti, ale rád si pochutná i na larvách brouků nebo třeba zralém ovoci. Malý vzrůst společně s nevýrazným zbarvením a převážně noční aktivitou z něho činí tvora, jehož je obtížné spatřit. Většinu času odpočívá v opuštěných norách jiných zvířat, například mravenečníků. V přírodě jsou pásovci kromě člověka nejvíce ohrožováni šelmami. Na hřbetě má vyvinutý kostěný krunýř s vnější vrstvou z rohoviny, tvrdými štíty je ale krytá i jeho hlava a ocas. Takové „pancéřování“ chrání měkké a zranitelné části těla pásovců. Zároveň se dokáže svinout v případě ohrožení do těsné koule, mládě je dokonce schopné vytvořit kuličku o průměru pěti centimetrů. Samice rodí většinou jedno mládě, které je po 72 dnech zcela samostatné a pohlavně dospívá okolo jednoho roku života. V lidské péči se dožívají pásovci 20 až 25 let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist